Sociální dilema, Hon nebo Dům z karet. 6 filmů a seriálů, ve kterých se objevuje téma dezinformací a manipulace

Jan Martínek

Jan Martínek - 10. 11. 2020

Kategorie: Ostatní témata

Zdroj: Fakescape

Všichni teď zažíváme těžké časy, vzhledem k současným vládním opatřením trávíme doma daleko více času, než by se nám líbilo. Asi každému prolétlo hlavou, že by tento čas mohl využít alespoň trošku rozumně a úplně ho nepromarnit zalezlý v posteli s béčkovými filmy a seriály. Ale co kdybychom spojili příjemné s užitečným? Proto jsme se rozhodli Vám dát pár tipů na filmy a seriály spojené s tématikou fake news a manipulací. Protože těch zkrátka není nikdy dost!

 

  1. Brexit, film, Velká Británie, 2019

Velká Británie v únoru vystoupila z Evropské Unie na základě referenda z června 2016, o tom už slyšel snad úplně každý. Ovšem jak probíhala kampaň před konáním tohoto referenda? Na to se nám pokusí odpovědět film Brexit v hlavní roli s Benedictem Cumberbatchem. Setkáme se s geniálním využitím celého arzenálu moderních digitálních zbraní, kterým dominují fake news, práce s osobními daty a tzv. mikrocílená reklama (tedy reklama cílená na konkrétního člověka podle jeho aktivity na sociálních sítích). 

 

  1. Vrtěti psem, film, USA, 1997

Pomalu kultovní komedie z prostředí vysoké americké politiky. Čtrnáct dní před volbami média odhalí prezidentovu sexuální aféru, což může prezidentovi způsobit velké mrzení. Pokud se mu ovšem nepodaří odvrátit pozornost voličů jiným směrem. Za pomoci hollywoodského producenta vyprodukuje falešnou válku v Albánii, ale bohužel pro prezidenta, má lež krátké nohy a pravda vypluje na povrch.

  1. Sociální dilema, dokument, USA, 2020

Úplná novinka z produkce Netflixu. Mrazivá exkurze do fungování algoritmů sociálních sítí a jejich vlivu na lidskou psychiku doprovázená slovy bývalých předních zaměstnanců firem jako jsou Google, Facebook, Instagram, Twitter aj. Na povrch také vyplouvají neřešená etická témata nebo manipulace s lidmi prostřednictvím jejich dat. Vše je podkresleno příběhem průměrné americké rodiny a jejím marným bojem s moderními technologiemi.

  1. Hon za pravdou: Dezinformace a cena falešných zpráv, dokument, USA, 2020

Další dokument, tentokrát od HBO. Tady se nebudeme upínat striktně k sociálním sítím, ale k fake news obecně. Seznámíme se s několika vymyšlenými zpravodajskými příběhy z USA, které ovlivnily běžný život amerického obyvatelstva. Na přetřes přijde např. aféra Pizzagate nebo dezinformační kampaně kolem prezidentských voleb v roce 2016. A to vše z úst nejen odborníků na dané téma, ale i šiřitelů dezinformací.

  1. Hon, film, Dánsko, 2012

Severské drama o osudu hlavního hrdiny Lukase, učitele v mateřské škole, který je křivě obviněn ze sexuálního obtěžování jednoho z dětí a stává se terčem masové hysterie. Najednou je vyvrhelem společnosti a musí usilovat o znovuzískání důvěry svých sousedů a nakonec si zachránit i holý život. Film získal několik ocenění, např. za nejlepší scénář (Europe Film Awards) nebo za nejlepšího herce (Cannes IFF).

  1. Dům z karet, seriál, USA, 2013-2018

Ještě jednou se vrátíme do vysoké americké politiky prostřednictvím tohoto skvělého seriálu z dílen Netflixu. V průběhu šesti sérií sledujeme vzestup bezskrupulózního politika Franka Underwooda, brilantně ztvárněného Kevinem Spaceym. Pro zisk moci je ochoten udělat a obětovat téměř cokoliv, na jeho pouti mu pomáhá jeho neméně prohnaná manželka Claire. Dvojice pracuje s řadou zákulisních intrik jako jsou dezinformace, manipulace nebo záměrné úniky citlivých dat, ale nezdráhá se využít i daleko násilnějších činů. Celý napínavý seriál je doprovázen jedinečně mrazivou atmosférou.

 

Jak citovat tento článek:

Martínek, J. (2020). Sociální dilema, Hon nebo Dům z karet. 6 filmů, ve kterých se objevuje téma dezinformací a manipulace? Brno: Fakescape.

 

Další články

Sledujte nás