Pellegrini má koronavirus a liberálové zruší zemědělství. Slovensko versus fake news před prezidentskými volbami

Filip Zelenka - 9. 3. 2020

Kategorie: Konspirační teorie, hoaxy, dezinformace

Zdroj: OpenClipart-Vectors; Pixabay

Minulý týden proběhly volby do Národní rady Slovenské republiky. Pojďme se společně podívat, které nepravdivé zprávy a manipulace mohly volby ovlivnit a kdo je využil, ať už záměrně, či omylem. 

Začněme u nového seskupení koalice Progresivní Slovensko/Spolu. Nakonec se do parlamentu neprobojovaly, to bylo velké překvapení, protože žádný z průzkumů ani nenaznačoval, že by koalice neměla překonat hranici 5 %. 

Strana uzavřela „pakt o neútočení“ s dalšími třemi stranami – Za lidí, SaS a KDH. S pozdějším vítězem voleb Igorem Matovičem však žádnou obdobnou dohodu neměla. I proto se proti sobě navzájem snažily strany vymezovat. 

Miroslav Beblavý, předseda strany Spolu, na svém facebookovém profilu sdílel informaci, že za stránku „antiFICO“, která útočila na Beblavého kvůli koupi jeho domu (stránku později post smazala). Sám předseda Spolu považoval za původce útoku Igora Matoviče a označil šíření lží o potenciálních koaličních partnerech za „zbabělé.“

Podle všeho se však Beblavý mýlil, Igor Matovič zřejmě se stránkou antiFICO nemá nic společného, alespoň to tvrdí on sám. Beblavý se tak musel Matovičovi omluvit a odvolat svá nařčení, neb pro ně neměl žádné důkazy. 

Auto před ambasádou USA

Luboš Bláha je oblíbený poslanec dosavadního hegemona slovenské politiky vládní strany Směr. Původně vystudovaný politolog a pozdější akademik patří k nejúspěšnějším slovenským politikům na sociálních sítích, jeho příspěvky vykazují nejvíce interakcí, kterých má více než zpravodajské médium Denník N.

Bezprostředně po volbách umístil na svůj facebookový profil příspěvek, který uváděl slovy: „Tak toto je velké, přátelé! Toto je bomba!“ O co se jednalo? Poslanci Bláhovi jeden z jeho fanoušků poslal fotografii auta s potiskem Trnavského samosprávného kraje, kde právě vládne župan z vítězného hnutí OLaNO.

Proč je to tak výbušná informace? Auto stálo před ambasádou USA. Luboš Bláha z toho vyvozuje, že se matovičovo hnutí ihned po volbách jelo radit s zástupci USA. Dokonce se ve svém příspěvku ptá: „Zaprodal si Slovensko, Igore?“ 

Americké velvyslanectví uvedlo, že se jednalo o událost, kde se setkali zástupci občanské společnosti a politických stran právě k příležitosti proběhlých voleb. Americké zastoupení dokonce uvedlo, že na setkání byl i jeden z Bláhův kolegů z vládní strany Směr. 

Zřejmě se tak nejednalo o americké převzetí Slovenské republiky, ale spíše o normální aktivitu velvyslanectví, které se snaží být co nejlépe informované o politické situaci v zemi, ve které působí, aby mohlo informovat svoji domovskou zemi. 

Opilý Fico a Pellegrini nakažený koronavirem

Manipulace se však nevyhnuly ani vládní straně Směr. Sám předseda nejúspěšnější slovenské strany Robert Fico musel na svém facebookovém profilu uvádět na pravou míru video, které se po internetu šířilo ve zpomalené verzi. 

Úprava videa způsobovala, že je Ficův projev velmi nepřirozený, ale na druhou stranu ne až tak nereálný. Diváka logicky napadne, že je buď Robert Fico na videu viditelně opilý nebo při nejmenším velmi unavený. 

Tento způsob manipulace je u Fica velmi dobrým cílením. Předseda Směru má totiž dlouhodobě problémy se svým srdcem, video by tak zapadalo do narativu zdravotně nezpůsobilého lídra. Fico k příspěvku připojil i původní projev a zpomalený projev vedle sebe a dokázal tak, že video bylo upraveno.

Bez potíží se ovšem neobešel i muž č. 2 Peter Pellegrini, toho času předseda vlády. Pellegriniho museli během kampaně hospitalizovat kvůli podezření na infekci dýchacích cest. Ve všeobecné hysterii způsobené celosvětovým šířením koronaviru však nejednoho člověka po zhlédnutí fotek slovenského premiéra v nemocniční košili mohlo napadnout, že právě on je jeden z nakažených. 

Tato zpráva se rychle začala šířit po sociální síti Twitter a to zejména ve španělském prostředí. Předseda vlády na to dokonce přes svůj twitterový účet musel reagovat a odmítnout tak veškeré spekulace o tom, že by byl nakažen koronavirem.

Nutno podotknout, že pokud by Pellegrini opravdu byl nakažen koronavirem, byla by to obří komplikace – slovenský předseda vlády byl totiž dva dny před hospitalizací na summitu Evropské unie v Bruselu na vyjednávání rozpočtu, kde se samozřejmě setkal s lídry všech zemí EU. Tento fakt by tak mohl lehko ochromit fungování celého kontinentu. 

Kiska přivede na Slovensko tisíce imigrantů

Ani Směr však není bez viny. Pro letošní kampaň hlavní vládní strany byla letošní kampaň charakteristická svým útočným tónem vůči ostatním politickým stranám, např. předsedu PS Michala Trubana spojovala s konzumací drog. 

Jako hlavního nepřítele si Směr zadefinoval někdejšího prezidenta Slovenska Andreje Kisku, který kandidoval se svojí stranou Za ludí a nakonec získal pouhých 5 %. Videa spojovala potenciální vládu Andreje Kisky s příchodem tisíců nelegálních migrantů. Kiska se totiž během kampaně na prezidenta v roce 2014 vyslovil pro přijetí válečných uprchlíků. 

Problém však byl, že videa byly tak silnou manipulací, že se internetový vyhledávač Google rozhodl samotnou reklamu nezobrazovat. Videa byla zřejmě smazána z důvodu podněcování k nenávisti. Kvůli stejným okolnostem se již v lednu server Youtube rozhodl, že nebude účtu strany SMĚR vyplácet peníze za zhlédnutí. 

I další manipulace ze strany Směru se týká Andreje Kisky a uprchlíků, respektive migrantů. Na svojí facebookovou stránku vládní strana umístila video z televizního pořadu Na tělo, ve kterém Andrej Kiska mluvil o přijímání uprchlíků. 

„Je naší morální povinností, jako úspěšné krajiny, pomoct pár stovkám, možno tisícům lidí, kteří utíkají před válkou a násilím.“ 

„Říkal jsem: Je naší morální povinností, jako úspěšné krajiny, pomoct pár stovkám, možno tisícům lidí, kteří utíkají před válkou a násilím. Tak jako sem přišlo těch 120 asyrských křesťanů z Iráku, tak takto pomoct, ukázat. Od nás utíkali desítky tisíc lidí na západ. Tak teď přijmout pár lidí je naší morální povinností. Těch, co utíkají před válkou a násilím.“ Kiska tak upřesňoval svůj výrok, na který se ho ptal jeden z diváků TV [FZ1] Markíza.

Liberálové zruší zemědělství 

Politické strany během volební kampani rády sáhnou po jakémkoliv selhání jejich konkurentů. Stejně tak učinila i dosluhující ministryně zemědělství za národoveckou stranu SNS Gabriela Matečná, když využila jediného komentáře europoslance z koalice PS/SPOLU, který ve svém komentáře ironicky vyzval ke zrušení lesů a myslivectví. 

Bez přihlédnutí k volební programu koalice ministryně Matečná tuto nešikovnou komunikaci na sociální síti využila a svolala tiskovou konferenci, jejíž téma bylo: „Koalice PS/SPOLU chce zakázat myslivectví na Slovensku a proč je to velmi špatný nápad.“ 

Nic takového však koalice ve společném programu neměla, jelikož nic podobného neplánuje. Ostatně zrušit myslivectví v celé zemi není nic s čím by jakákoliv strana mohla vyhrát volby. 

Švédsko jako ráj pro sexuální útočníky 

„Jen za posledních pár let znásilnili tak hodně švédských děvčat a žen, že se Švédsko stalo zemí s druhým největším počtem znásilnění na světě. Víc znásilnění se děje už jen v Jižní Africe,“ stojí v časopisu Lidové strany naše Slovensko Mariána Kotleby. 

Jaká je pravda? Za na první pohled zarážející informací stojí poměrně důvěryhodné vysvětlení. Podle serveru thelocal.sese definice pro znásilnění/sexuální útoky v roce 2005 značně rozšířila. Proto lze na grafu vidět strmý nárůst, který podle kotlebovy strany mají na svědomí právě příchozí uprchlíci a migranti.

Druhým důležitým bodem je fakt, jakým způsobem se počítá ve Švédsku počet znásilnění. Pro příklad – v některých zemí se opakované znásilnění počítá do statistik pouze jako jeden akt. Ve Švédsku je to jinak – každý jednotlivý sexuální útok se započítává samostatně. 

Posledním dílem skládačky je fakt, že Švédsko je značně feministická země a ženám, které ohlásí znásilnění nehrozí stigmatizace, jako v Súdánu. Poslední informací, který vyvrací kotlebův příběh o Švédsku jako hlavní zemí pro znásilnění hovoří fakt, že zhruba stejný počet žen se cítí jako oběť sexuálního útoku v Nizozemsku, Německu nebo Belgii právě jako ve Švédsku. 

Tohle byl pouze skromný výcuc těch nejvíce zajímavých manipulací a dezinformací, pokud vás zajímá více z prostředí slovenské dezinformační scény, můžete sledovat servery jako antipropaganda.sk nebo hoax.sk

 

Jak citovat tento článek:

Zelenka, F. (2020). Pellegrini má koronavirus a liberálové zruší zemědělství. Slovensko versus fake news před prezidentskými volbami. Brno: Fakescape.

 

Další články

Sledujte nás