Dvojník Trumpa a spolek satanistů. Konspirační teorie na pozadí amerických voleb

Zuzana Vrbecká

Zuzana Vrbecká - 3. 11. 2020

Kategorie: Konspirační teorie, hoaxy, dezinformace

Zdroj: Koláž - Zuzana Vrbecká

Atmosféra houstne a souboj dvou kandidátů na post amerického prezidenta se chýlí do velkého finále. Jejich zbraněmi nejsou jen líbivé přísliby, zkušenosti a miliony dolarů na kampaň, ale i ostrá slova, která nemusí být nutně pravdivá. Celý boj o Bílý dům také provází mnohé zdařilé konspirační teorie o simulujícím Trumpovi nebo třeba tajném spolku mocných, kteří týrají děti. 

Pojďme se seznámit s kandidáty, z kterých si jednoho od 3. listopadu budeme spojovat s úřadem amerického prezidenta. Na jedné straně tu máme současného prezidenta Donalda Trumpa, který byl ještě před pár lety známý spíš v roli úspěšného podnikatele,  jednoho z nejbohatších Američanů nebo třeba televizní osobnosti. Politickým smýšlením je republikán, jakožto zástupce jedné z velkých amerických politických stran.

Na druhé straně stojí kandidát Demokratů Joe Biden. I jeho můžeme znát z předních politických postů. V letech 2009 až 2017 sloužil jako viceprezident s Barackem Obamou a předtím jako senátor za stát Delaware. Jak už je naznačeno, nejedná se pouze o souboj dvou silných kandidátů, ale i dvou politických proudů, které vládnou Spojeným státům. Výsledek se očekává podle média Týden.cz velmi těsný a je otázkou, zda se situace za oceánem, až budeme znát nového amerického prezidenta, opět uklidní.

Poslední debata kandidátů, kde Trump „lhal jako Pinocchio“

Bouřlivá byla už samotná závěrečná debata na CNN. Podle komentátorů se Trump tentokrát „nerozpálil, ale lhal jako Pinocchio“. Mezi nejzajímavější výroky podložené spíše než fakty, tak fantazií současného prezidenta Trumpa, patřilo tvrzení, že američtí vědci již mají na dosah vakcínu proti COVIDU-19. Většina expertů podle agentury Reuters ale tvrdí, že je nepravděpodobné, aby byla vakcína široce dostupná dřív než v polovině příštího roku.

Trump se nebál podle deníku E15 se také obout do Bidena, že jeho rodina obdržela 3,5 milionu dolarů (80 milionů korun) z Ruska nebo že jeho syn prováděl pochybné obchody v Číně a na Ukrajině, jak uvedl bez ověření pravdivosti bulvární plátek New York Post. Dokonce měl být do těchto investičních obchodů s čínskou firmou CEFC zapleten i samotný Joe Biden, což zatím není doloženo, jak uvádí web Aktuálně.cz ze zdrojů České tiskové kanceláře. 

Kroky v boji proti COVID-19 jsou prý účinné, ale statistiky mluví jinak

Tématem, které působí jako lep na dezinformace, je samozřejmě i současná koronakrize a kandidáti jí více či méně umě využívají ve svých kampaních. Biden kritizuje podle deníku E15 svého protivníka za nezvládnutí situace a vyčkávání namísto jednání. Tvrdí, že někdo, kdo má na svědomí tolik lidských životů, by neměl být prezidentem. Trump se ohání argumenty, které vykreslují situaci v lepších barvách než opravdu je. 

Podle iRozhlas.cz považuje současný prezident své kroky za účinné, přestože počty nakažených ve Spojených státech současně dosahují rekordních čísel denního příbytku nakažených. To je ale podle Trumpa "Fake News Media Conspiracy" (konspirace dezinformačních médií)  čísla se zdají tak vysoká kvůli masivnímu testování populace. Statistiky však bohužel nelžou, jak odůvodňuje server Kurzy.cz a nakažených virem prudce přibývá. 

Pozitivní test hrál Trumpovi podezřele do karet

Objevily se dokonce i konspirační teorie ohledně Trumpova pozitivního testu na virus SARS-CoV-2. Jedna divočejší verze než druhá létaly sociálními sítěmi, ovšem bez jediného důkazu. Podle časopisu Vanity Fair jedna konspirační teorie popisuje, jak mohl být Trump cíleným terčem nákazy při první debatě. Další domněnkou je, že to mohl být pokus o získání sympatií voličů, kdy zapomenou na předchozí skandály spojené s jeho osobou.

Jiní Američané zase podle iRozhlas.cz nedokázali uvěřit tomu, že Trump i jeho manželka jsou opravdu nemocní, přestože to potvrdil jeho lékař Sean Conley. Mohl se tím podle nich vyhýbat další televizní debatě se svým sokem Bidenem nebo odkládat volby. Konspirační teorie okolo Trumpovy nákazy mapuje i web BuzzFeed News. Mezi jednu z nejzajímavějších patří, že současný prezident na tom byl hůř než prezentoval a pro vystoupení na veřejnosti využíval svého dvojníka nebo měl na sobě skrytou kyslíkovou bombu.

Spasitel Trump a satanisté v Bílém domě

Na sociálních sítích se také objevila velice radikální konspirační teorie QAnon. Její stoupenci tvrdí, že svět je řízen spolkem satanistických pedofilů zneužívajících děti. Za národní hrozbu označují už i FBI. Jako spásu a vůdce tažení proti tomuto tajnému spolku mocných vidí právě Donalda Trumpa, jak uvádí Hospodářské noviny. On sám však spojení s teorií QAnon popírá, ačkoliv mu role spasitele u některých voličů přidává na popularitě. 

Šíření této konspirace se snaží zastavit už i Facebook, kde stoupenci QAnon prezentují své teorie. Po obsahu bude podle webu Novinky.cz aktivně pátrat zvláštní tým a společnost se tak nebude při hledání zakázaných příspěvků spoléhat jen na hlášení od jednotlivých uživatelů. Pracovníci budou cíleně odstraňovat veškeré facebookové stránky, skupiny a účty na Instagramu napojené na QAnon. 

Deepfake videa jako skrytá hrozba amerických voleb

Experti také varují před takzvanými deepfake videi, které falšují reálný obrazový i hlasový obsah. Podle článku National Public Radio mohou být volby na prezidenta, zejména pak ve Spojených státech, impulzem pro šíření deepfakes. Jako příklad uvádí video Baracka Obamy z roku 2018 s kompletně upraveným hlasovým obsahem, které zmátlo nejednoho diváka. Naštěstí se žádné podobně zfalšované video během letošních voleb doposud neobjevilo, možná protože jiné formy šíření dezinformací prozatím fungují dostatečně. 

 

Jak citovat tento článek:

Vrbecká ,Z. (2020). Dvojník Trumpa a spolek satanistů. Konspirační teorie na pozadí amerických voleb. Brno: Fakescape.

 

Další články

Sledujte nás