Nový „Tiktok“ bude mít místo videí zpravodajství

Tobiáš Míček

Tobiáš Míček - 1. 3. 2023

Kategorie: Sociální sítě, Mediální gramotnost

Zdroj: artifact.news

Jak titulek napovídá, takto bychom mohli popsat jednou větou nově vznikající aplikaci Artifact. Na oficiální webové stránce se dočteme, že náplní aplikace je personalizovaný zpravodajský feed, který koriguje umělá inteligence. Za vznikem této aplikace stojí tvůrci Instagramu, Kevin Systrom a Mike Krieger. 

Umělá inteligence a zpravodajství

Zobrazování článku má na starosti umělá inteligence, vše probíhá na základě algoritmů – funkce a využití umělé inteligence popisujeme v předchozím článku, nezapomeňte si ho přečíst zde. Uživatelé aplikace mohou po přečtení článku o obsahu diskutovat nebo ho glosovat, standardně si také budou moci posílat zprávy. Artifact se podobá Twitteru, kde jsou často aktivně přítomni samotní novináři. Uživatelé mají šanci na jejich práci reagovat nebo s nimi komfortně konverzovat. Na novém zpravodajském „Tiktoku“ to bude fungovat podobně.

Dle slov spoluzakladatele, Kevina Systroma, bude aplikace poskytovat kvalitní články a informace. Autory mají být pouze ti, kteří dodržují redakční standardy kvality. Dle poskytnuté databáze jsou součástí, jak pravicově, tak i levicově nakloněná média. Obecně však finální rozhodnutí o tom, kdo bude součástí feedu, má právě samotná společnost. Synstrom uvedl, že články obsahující lži bude společnost mazat. 

Zdroj: Pixabay, Pexels

Zahraniční Flashnews?

V Česku se podobný formát jako Artifact již vyskytl, agregátor zpráv Flashnews. Uživatelé tohoto serveru dostávali upozornění o nových článcích svých oblíbených médií či o vyjádření svých oblíbených představitelů. Bohužel však tento projekt minulý rok skončil, neukázal se jako finančně výnosný. Uvidíme, jak dopadne projekt Artifact. Přece jen zakladatelé nemají o peníze nouzi – Instagram prodali Facebooku za jednu miliardu dolarů (více než 22 miliard korun).

Momentálně (21. 2.) je aplikace v beta-verzi. Kdybyste si tuto verzi chtěli vyzkoušet, stačí na jejich stránce – artifact.news – vložit své telefonní číslo. Následně se ocitne na čekacím listu, swipovat můžete, jakmile na vás vyjde řada – na mobil vám pošlou link. 

Zdroje:

https://rockcontent.com/blog/artifact-news-aggregation-app/
https://www.producthunt.com/products/artifact-4
https://www.theverge.com/2023/1/31/23579552/artifact-instagram-cofounders-kevin-systrom-mike-krieger-news-app
https://artifact.news/
https://www.mediaguru.cz/clanky/2023/02/tvurci-instagramu-chystaji-zpravodajsky-tiktok-s-nazvem-artifact/
 

 

Další články

Sledujte nás