Je čas být reálný! aneb nová sociální síť BeReal

Johana Ješátková

Johana Ješátková - 5. 10. 2022

Kategorie: Sociální sítě, Doba internetová

Zdroj: Google Play

Ačkoliv aplikace BeReal není novinkou letošního roku, její popularita mezi mladými uživateli sociálních sítí neskutečně stoupá. Stahovanost sítě se během roku 2022 mnohonásobně zvýšila a v červenci aplikace dosáhla 1. místa v žebříčku Apple App Store. Čím je tato aplikace zajímavá a jak vlastně funguje? Pojďme se na to společně podívat.

BeReal je aplikace, která byla vytvořena v roce 2020 francouzskými vývojáři. Její stahovanost postupně stoupala, až v roce 2022 dosáhla neuvěřitelného nárůstu, který přesáhl téměř 1000 % oproti minulým letům.

Dvě minuty a bez filtrů

BeReal je sociální síť, která si zakládá na tom, že je autentická, spontánní a bez filtrů. Uživatelům aplikace každý den v nijak předvídatelném čase vyskočí upozornění oznamující Time to be real –⁠ Je čas být reálný. V tuto chvíli uživatelům začne běžet dvouminutový limit pro vyfocení autentické fotografie toho, co právě dělají. Ovšem nejedná se o obyčejnou fotku, kterou by člověk mohl upravit či jinak editovat, neboť dojde k vyfocení daného okamžiku přední i zadní kamerou najednou. Každý uživatel tak může přidat pouze jeden příspěvek denně. Ten zůstane jeho přátelům viditelný pouhých 24 hodin, dokud další den nepřijde nové upozornění. Po tomto časovém úseku zůstanou fotografie dostupné pouze vám v podobě každodenního digitálního deníčku.

V aplikaci se vám budou zobrazovat BeReal fotografie vašich přátel, se kterými se vzájemně můžete sledovat nebo můžete využít ikonku Discovery a zveřejnit své BeReal fotografie širší veřejnosti. S přáteli si pak můžete reagovat na vaše BeReals takzvanými “realmojis”. To jsou smajlíci, které si sami vyfotíte a následně je přiklikáváte k jednotlivým fotkám vašich BeReal přátel.

Zdroj: https://bere.al/en

Autenticita na prvním místě

Co když nechci vyfotit svoji fotku? Není nutné každý den vyfotit vaši BeReal fotku, ale pokud sami daný den fotografii nezveřejníte, nezobrazí se vám ani fotografie vašich přátel. V tomto ohledu funguje aplikace na bázi “něco za něco”.

Co když nestihnu dvouminutový limit na vyfocení fotky? Nic se samozřejmě neděje. Fotografii může uživatel vyfotit kdykoliv po limitu. Přátelům pak jen cinkne upozornění, že uživatel vyfotil BeReal fotku se zpožděním, které ovšem nic neznamená. 

Zdroj: https://bere.al/en

Největší exkluzivitou této aplikace je samozřejmě její spontánnost a snaha o autenticitu. Reaguje tak na tlak sociálních sítí, které se nás snaží dohnat k dokonalosti přehnanou mírou úprav, různými filtry aplikovanými na fotografie a příspěvky. Snahou ostatních sociálních sítí je ukázat co nejlepší obraz nás samých. BeReal staví všechny uživatele do stejné role, kdy nelze na fotografie aplikovat žádné filtry a jakkoliv je upravovat. Je tak možné vidět vaše přátele v každodenních situacích, ve kterých se zrovna můžete nacházet i vy. 

Rizika sítě

Jak je to s riziky aplikace BeReal? Ani BeReal jako každá jiná sociální síť se neobejde bez určitých rizik. Ačkoliv tu nehrozí takové riziko závislosti, protože lze přidat pouze jeden příspěvek denně, čas strávený prohlížením BeReal příběhů vašich přátel se úměrně zvyšuje počtem vašich sledovaných přátel. V případě vysokého počtu už může zabrat poměrně více času, než dvě minuty, které jsou vymezené na vyfocení BeReal fotky. Dalším rizikem může být FOMO, neboli fear of missing out, což znamená strach ze zmeškání nebo strach, že o něco přijdeme. Může k němu dojít v případě, že vidíme na příběhu přátel nějakou událost, které se neúčastníme a začne nás sžírat pocit, že nám něco utíká. Ačkoliv jsou příspěvky aplikace BeReal bez filtrů a autentické, i tak nás může dohnat nepříjemný pocit, že naši přátelé mají třeba zábavnější život než máme my samotní. Největším rizikem ovšem je umožnění sdílení aktuální lokace u jednotlivých příspěvků. Naštěstí není nutné lokaci sdílet a její vypnutí u příspěvků je jednoduché.

A co když to bude nuda

Aplikace BeReal, podobně jako jiné sociální sítě, štěpí názory společnosti. Někteří v aplikaci vidí skvělou příležitost ukázat své každodenní životy v neupravené podobě a opravdu být před svými přáteli “reálnými”. Stejně tak se jim líbí možnost vidět své přátele v podobných situacích, kdy žádný z nich nemůže ovlivnit, jak na fotografii bude zrovna vypadat. Samozřejmě to není všechno tak černobílé, jak by se mohlo zdát. Fotografii sice nemůžeme tak jednoduše z BeReal smazat, ovšem jde několikrát přefotit, i když pod rizikem, že vaši přátelé uvidí počet vašeho přefocení. Na druhé straně menší příznivci aplikace upozorňují na riziko nudy, ve chvíli, kdy se příspěvky v aplikaci každodenně opakují a uživatel se tak dostává do situace, kdy každodenně vidí téměř stejné příspěvky, často například z práce či relaxování u seriálů.

BeReal v každém případě přináší zajímavý koncept sociální sítě, který se liší od námi známých sociálních sítí. Je příjemnou změnou v proudu aplikací, které nás často nutí být dokonalými a mít co nejlepší a nejvyšperkovanější fotografie. Bude proto jistě zajímavé sledovat, zda si svou rostoucí popularitu udrží, nebo upadne v zapomnění jako mnoho jiných pokusů o nové sociální sítě.

Zdroje:

Curry, David, 2022. “BeReal Revenue and Usage Satistics (2022)”. Business of Apps, 15. 8. 2022. Dostupné z: https://www.businessofapps.com/data/bereal-statistics/ 
Vaňková, Beáta and Petr Michl, 2022. “Mají se zavedená sociální média bát? Počet stažení aplikace BeReal letos vzrostl o 350 %”. Focus, 18. 5. 2022. Dostupné z:  https://www.focus-age.cz/m-journal/aktuality/maji-se-zavedena-socialni-media-bat--pocet-stazeni-aplikace-bereal-letos-vzrostl-o-350--__s288x16633.html
BeReal. 2022. Dostupné z: https://bere.al/en
Cheong, Charissa, 2022. “I tried BeReal, the buzzy photo-sharing app trying to stop people using filters, and after 7 days I was hooked”. Insider, 2. 8. 2022. Dostupné z: https://www.insider.com/what-is-bereal-app-how-does-it-work-2022-4
Protect Young Eyes. Dostupné z: https://protectyoungeyes.com/apps/bereal-app-review/ 

 

Další články

Sledujte nás