Závislost na telefonu může způsobit vážné psychické poruchy. Pečujte o své zdraví pomocí digitálního detoxu

Tobiáš Míček

Tobiáš Míček - 30. 1. 2023

Kategorie: Sociální sítě

Zdroj: Andrea Piacquadio; Pexels

Hodiny strávené na telefonu a následná frustrace z promarněného času, nestihnutých úkolů či špatného spánku? Jestli vám jsou tyto jevy povědomé, tak nebojte, nejste sami. Řešením může být digitální detox, který vám dnes představíme.

Nomofobie (no-mobile-phone-phobia) je psychický stav, při kterém mají lidé strach z odpojení od mobilního telefonu, ze ztráty připojení, ze ztráty signálu. Na začátek je důležité si připomenout pár čísel závažnosti tzv. nomofobie.

Tato čísla se samozřejmě dají považovat za přirozená. Jednoduše odpovídají celkovému technologickému vývoji lidstva. Ovšem s počtem uživatelů se zvyšuje i čas strávený na telefonu.

Co je to digitální detox?

Výše můžete vidět nemilosrdná fakta. Experti se shodují, že závislost na digitálních zařízení a nomofobie může způsobit vážné duševní poruchy jako sociální úzkost nebo panickou poruchu. Samozřejmě existuje způsob, jak se negativním dopadům digitálního světa vyhnout – digitální detox. Hlavním cílem tohoto detoxu není natrvalo odstranit digitální přístroje z našeho života, ale získat nad jejich používáním kontrolu. Chceme vytvořit rovnováhu mezi offline a online světem. Detox můžeme rozlišit na dva hlavní druhy, a to přestat digitální přístroje úplně používat, nebo nastavit pravidla, kdy a kde budu co a jak používat. Detox samozřejmě není jedinou možností, jak se vymanit z online světa. Velice dobré zpřítomnění poskytne i meditace, mindfullness či jóga.  

Zdroj: Monstera; Pexels.com

Jak na něj? 

Pojďme se tedy vrhnout na to, jak digitální detox uskutečnit. Myšlenka na uskutečnění detoxu je prvotním úspěchem, poté doporučujeme vytvořit si plán a následně ho realizovat. Plán je velice důležitý, protože samotný detox pro nás bude jednodušší. Martin Krejčí ve své knize DigiDetox tvoří model plánu takto: 

Detox je to pro nás příležitost, kdy můžeme události prožívat naživo, vnímat své emoce a prožitky. Můžeme ho provozovat kdykoliv, ať už každý víkend, jednou za měsíc nebo jen na výletech. Krásné je, že máme naprostou svobodu, kdy si detox uděláme.

Výhody offline světa

Digitální detox není pouze čas strávený offline, samotný proces přináší člověku mnoho benefitů. Mezi ty základní patří například kvalitnější spánek. Z mobilních zařízení září tzv. modré světlo, které výrazně zhoršuje kvalitu spánku. Dalším plusem je vyšší produktivita a soustředěnost. Nejenže ušetříme  drahocenný čas, zároveň nenarušíme svůj proces soustředění. Pouhé zobrazení zprávy ho totiž naruší až na jednotky minut. Dalším benefitem je větší energie. Pokud nás samotné informace na telefonu stresují, jednoduše se tomuto stresu detoxem vyhneme. Jako poslední se nám zlepší vztahy s lidmi. Osobní kontakt je nenahraditelný a daleko příjemnější než ten internetový. 

Pro komfortnější prodělání digitálního detoxu a celkového nakládaní s digitálními zařízeními doporučujeme použít například i tyto aplikace do mobilu. Aplikace Checky třeba počítá, kolikrát za den kontrolujeme svůj telefon. Mezi další podobné můžeme zařadit i Digital Detox: Focus & Live, Offtime, Cleverest, nebo Digital Wellbeing, který je dostupný pouze pro Android. 
 

Zdroje:

"Digitální detox: začněte žít reálný život". 2023. "Digitální detox: začněte žít reálný život". 
Dixon, S. 2022. "Average daily time spent on social media worldwide 2012-2022". Statista. 
Krejčí, Matěj. 2019. DigiDetox: jak na digitální minimalismus. První vydání. Praha: Pointa. 
Laricchia, Federica. 2022. "Smartphone usage in the United Kingdom (UK) 2012-2021, by age". Statista. 
Laricchia, Federica. 2022. "Daily time spent on mobile phones in the U.S. 2019-2023". Statista. 
Petrosyan, Ani. 2022. "Global number of internet users 2005-2021". Statista. 
Sedláček, Jan. 2021. "Digitální detox, už jste se s tím setkali? Zkuste na nějaký čas odložit svá chytrá zařízení". techarena. 
Stodolová, Lenka. 2022. "Analýza zkušeností mladých dospělých s digitálním detoxem v kontextu nomofobie". Magisterská diplomová práce, Masarykova Univerzita. 

 

Další články

Sledujte nás