O euromýtech a fake news

Soňa Brunnerová

Soňa Brunnerová - 28. 10. 2019

Kategorie: Konspirační teorie, hoaxy, dezinformace

Zdroj: Soňa Brunnerová

Městská knihovna v Praze dlouhodobě dává prostor přednášejícím o mediální výchově, dezinformacích a podobně. Jednou z přednášejících v jejích prostorách byla také tisková mluvčí Zastoupení Evropské komise ČR Magdaléna Frouzová. Na besedě o euromýtech a fake news jsme samozřejmě chybět nemohli.

V zajetí emocí

Magdaléna Frouzová stručně vysvětlila, jak funguje lidský mozek. Zaznělo slovo IRACIONALITA, protože při třídění informací každého z nás ovlivňují emoce a je proti tomu těžká obrana. Počítač by informace zkrátka vyhodnotil často jinak, než člověk, protože nemá emoce. Mnoho lidí na internetu a sociálních sítích scrolluje a čte pouze titulky, které mohou být na první pohled zavádějící. A stává se to i v problematice EU. Pokud by si přečetli článek, tak zjistí, že to je trochu jinak. Titulky zpravidla totiž netvoří autor článku, ale editor rubriky nebo redaktor k tomu pověřený. Řada lidí si to neuvědomuje. Média na internetu bojují o naši pozornost a lákavý titulek je téměř nutností. Sami bychom si měli uvědomit a zamyslet se nad tím, jak s informacemi pracujeme.

Složitá EU a euromýty

Vznikům mnoha euromýtů nahrává také to, že řada lidí vůbec nerozumí tomu, jak složitý mechanismus EU funguje. I proto se Magdaléna Frouzová posluchačům snažila jednoduše shrnout, jak probíhá proces schvalování a diskuzí nad určitým tématem, než se vůbec dostane k řešení Evropské komise. Jedná se o dlouhodobý proces, k problematice se vyjadřuje řada odborníků. Mimo jiné nám připomněla známé mýty o tom, co EU zakázala. Měli jsme z několika bodů vybrat ty existující a smyšlené euromýty. Možná jste slyšeli zákazu o rumu, křivých banánů a okurek, zabíjaček, pomazánkového másla nebo silných vysavačů. Mezi příklady mýtů o EU do prezentace zařadila ještě zákaz používání propisek, plivání na ulici, ždímání spodního prádla a skákání po jedné noze. Tomu byste snad nevěřili?

Založit si (dezinformační) web dneska může každý

Dezinformační weby podle Magdalény Frouzové čtou lidé, kterým z nějakého důvodu vadí mainstreamová média. Jedná se zejména o starší generaci, která mnohdy věří alternativním zprávám. Nicméně je kontraproduktivní hovořit o tom, že jsou hloupí, ale je důležité na tato témata mluvit v rodině (i když ne vždy to je jednoduché). “Novinářem” se v dnešní době internetu může stát každý z nás. Založit si web a zaplatit doménu nikoho nezruinuje a každý může začít publikovat, co chce, tedy i fikci. Kromě dezinformačních webů na českém internetu existují i weby jako Paralelní listy nebo AZ247.cz, které jsou čistě satirické. Bohužel jsem se ve vlastní zkušenosti setkala na internetu s tím, že lidé satiru nepochopili.

Jak se dozvědět víc aktivitách EU?

Martin Felc z komunikačního oddělení uvedl, že existuje řada projektů, které se snaží informovat o aktivitách EU. Je to například Euforka, kterou spravují dobrovolníci a studenti z českých univerzit. Můžete ji sledovat na webu nebo Facebooku. Zejména pro učitele společenských věd (a nejen pro ně) přijde vhod web euhrou.cz, kde je řada učebních materiálů a také si tu můžete otestovat svoji mediální gramotnost. Kromě projektu Fakescape existuje například také platforma Stužák. Vysokoškoláci pomáhají středoškolákům zamyslet se nad zdánlivě obyčejnými věcmi prostřednictvím zábavných workshopů.

 

Další články

Sledujte nás