Obrovská kočka, popálený pes aneb zvířecí hoaxy

Tereza Kráčmarová

Tereza Kráčmarová - 14. 11. 2019

Kategorie: Konspirační teorie, hoaxy, dezinformace

Zdroj: https://cz.depositphotos.com/48115057/stock-photo-very-funny-dog.html

Ani zvířatům se nevyhnou hoaxy a manipulace. Photoshop je kouzelník a dokáže z obyčejné fotky vykouzlit fotku obrovské čtyřicetikilové kočky. Anebo kočky, která má jen dvě nohy. Někdy ale není ani potřeba fotku upravovat. Stačí ji naaranžovat nebo vyfotit ze správného úhlu.

 

SNOWBALL

Tohle je asi největší kočka, kterou jste kdy viděli. Jmenuje se Snowball a patří pyšnému majiteli jménem Rodger Degagne. Poprvé se fotka čtyřicetikilové kočky objevila na internetu na začátku druhého tisíciletí a vzbuzuje ohlasy dodnes. Je ale fotka reálná?

Pan Degagne si nejprve adoptoval kočku, úplně normálních rozměrů, kterou našel nedaleko kanadské jaderné laboratoře. Jenže ta později porodila kotě. Spíše než kotě se ale narodila obrovská kočka.

Se Snowball se vyfotil a umístil snímek na internet. Od té doby fotka a její příběh kolují internetem. V květnu 2001 se ale vše vysvětlilo. Ve skutečnosti se jednalo o kočku dcery Cordella Hauglieho. Kocour se ve skutečnosti jmenoval Jumper a vážil zhruba čtvrtinu udávané váhy. Aby vtipálek dokázal, že se tentokrát jedná o pravdu, vyfotil se s kocourem znovu. I tak stále dostává pozvánky na výstavy koček, kam je pozvaný jako VIP.

Muž fotku upravil a poslal ji e-mailem přátelům. Chtěl je pobavit a nikdy ve skutečnosti nechtěl rozšířit falešnou zprávu s takovým dosahem. To, že má fotka stále dosah jste si ostatně ověřili i vy, naši fanoušci. Fotka kocoura společně se soutěží o mikinu na naší facebookové stránce vzbudila obrovský zájem. Sdílelo ji přes 100 lidí. Doufáme, že jste ale zároveň uposlechli naše doporučení a pravdivost fotografie jste si ověřili. Pokud ne, věříme, že vám k rozlousknutí záhady pomohl právě tento článek.

O hoaxu o Snowball si můžete více přečíst zde.

BONSAI KOŤÁTKA

Podobných hoaxů se zvířaty se ale internetem šířilo mnohem více. Někteří z vás možná slyšeli o bonsai koťátkách.

„Jakýsi Japonec v New Yorku pěstuje a prodává kočky, kterým se říká BONSAI KOTÁTKA. Nevypadalo by to tak špatně, kdyby tyto kočičky nekrmil prostředky na uvolnění svalu a nestrkal je do lahví, kde jsou zavřeny celý zivot !!!“ 

Tak zněla část hoaxu, který se šířil nejenom českým internetem. Podle hoaxu kočky rostou ve speciálních lahvích. Podle jejich tvaru se jim formují kosti. Když jsou větší, nemohou se už ani hýbat. Takové kočky potom slouží jako dekorace. Hoax odkazoval i na webové stránky, kde se o bonsai kočičkách zájemci mohli dozvědět více. Dokonce zde byla i videa a fotky. Stránka ale byla pouhým vtipem.

Více na hoax.cz

POPÁLENÝ PES

Dalším vtípek, kterému ale někteří lidé začali věřit, byl i popálený pes. Tento chlupatý chudáček se vážně popálil, když zachraňoval svoji rodinu z hořícího domu. Pokud budou lidé příspěvek sdílet nebo lajkovat, dostane se pejskovi modlitby. Popálenina je ve skutečnosti šunka položená na obličeji psa. I tak ale někteří tento humor nepochopili a fotku s vážností sdíleli.

OBŘÍ KRYSA

Viděli jste někdy něco odpornějšího? Takovéhle krysy teď pobíhají ulicemi Londýna. Zvíře našli dva elektrikáři. Podle jejich slov byla krysa větší než kočka nebo Jack Russel teriér. Přerostlíka našli nedaleko dětského hřiště. Pokud už se chystáte zabarikádovat, kdyby se náhodou podobné monstrum objevilo před vaším domem, počkejte.

Ani tato fotka neodpovídá realitě. Liší se ale způsobem manipulace. Fotka není upravená. Jde zde pouze o to, jak byla vyfocena. Dobře celou záležitosti vysvětlil Hackney Council, který ukázal, jak mohla být fotka pořízena. 

Pokud dáme jakýkoli objekt blíže k objektivu, může na fotce vypadat mnohem větší, než je ve skutečnosti. 

Žádná obrovská krysa tedy neexistuje. Jedná se pouze o šikovně a kreativně vyfocený snímek.

zdroj

PUTIN A MEDVĚD

Falešné fotky se ale netýkají jen zvířat samotných. Upravená fotka ruského prezidenta Vladimira Putina obletěla celý svět. Na původní fotce přitom jede na koni. Zde už se jednalo o tak jasný vtip, že snad nikdo nevěřil, že by byla fotka reálná. Zajímavé ale je, že se k fotce vyjádřil i Putin osobně. „Víte, už jsem viděl mnoho fotek mně, jak jedu na medvědovi. Přestože jsem ještě na medvědovi nikdy nejel, takové fotky už existují.“

POLOVIČNÍ KOČKA

A dnešním posledním zvířecím hoaxem je takzvaná poloviční kočka. Objevila se v Kanadě. Co myslíte, už ji vědci zapisují jako nový živočišný druh? Kdepak.

Snímek údajně pocházel z Google map. Někdy se stane, že zde některé fotky zkreslí, co ve skutečnosti na ulici bylo. To by bylo možné vysvětlení. Otázka tedy zní: procházela se tedy okolo auta Googlu s kamerou dvounohá kočka? 

Ve skutečnosti bylo všechno ještě trochu jinak. Fotku vytvořil neznámý vtipálek. Upravil fotku kočky Thumbeliny z Ottawy. Podobnou fotku tedy nikdo nenašel na Google mapách, ale byla celá vytvořená jako vtip.

zdroj

A to by bylo pro dnešní zvířecí speciál vše. Pokud vás článek pobavil, nebo vám třeba osvětlil nějaký hoax, kterému jste věřili, určitě jej nezapomeňte sdílet s přáteli.

 

Jak citovat tento článek:

Kráčmarová, T. (2019). Obrovská kočka, popálený pes aneb zvířecí hoaxy. Brno: Fakescape.

 

Další články

Sledujte nás