Ukrajina a dezinformace: Měníme Ukrajinu. S láskou Rusko

Tomáš Řepa

Tomáš Řepa - 2. 4. 2022

Kategorie: Konspirační teorie, hoaxy, dezinformace, Kyberbezpečnost

Zdroj: Pixabay

Ukrajina stále bojuje o své území s Ruskou federací. K invazi došlo ve čtvrtek 24. února časně z rána. Současný konflikt není pouze klasické vojenské střetnutí dvou armád, ale jedná se o válku hybridní. Fakescape vám přináší třetí článek ze série Ukrajina a dezinformace.  

Současná válka spočívá v užití jak vojenských, tak i nevojenských prostředků boje, zejména informačních útoků a hrozeb. Nesoustřeďují se zdaleka pouze na Ukrajinu, ale na celé západní společenství včetně České republiky. Jaké nejčastější dezinformace jej provázejí a jak ovlivňují ukrajinskou image?

Slavjanský chlapeček

Asi nejvíce šokující ukázkou dezinformací o dění na Ukrajině je případ takzvaného Slavjanského chlapečka, kterého měli údajně ukřižovat ukrajinští vojáci po znovudobytí tohoto strategického města na východě země. Tak to alespoň tvrdila jeho údajná matka ve zpravodajství ruské státní televize. Ve skutečnosti šlo o najatou herečku, která si už předtím v několika podobně laděných videích zahrála. Tvrzení bylo následně rychle ověřeno a vyvráceno. Emoce, které dezinformace vypuštěná do éteru vyvolala, už však nešly vzít zpět. 

Ukrajina byla opakovaně, a děje se to dodnes, označována jako rozvrácený stát bez funkčních institucí, kde se lidé „nesprávných“ názorů lynčují. Vladimir Putin dodnes dokonce tvrdí, že se Ukrajina na Donbasu dopouštěla genocidy. Nic z toho se nikdy nepotvrdilo. Kvůli civilním obětem včetně žen a dětí, způsobené ruskou invazí, naopak Ukrajina podala žalobu k Mezinárodnímu soudnímu tribunálu v Haagu. Ten se bude mimo jiné zabývat, zda se Ruská federace sama nedopouští genocidy a válečných zločinů na ukrajinských občanech.

Srovnání ukrajinského a ruského jednání 

Rozdíl mezi nasazením ukrajinské armády na Donbasu v roce 2014 a ruskou invazí na Ukrajině v současnosti je i v tom, že Ukrajinci museli na vlastním území bojovat, aby zachovali svůj stát a zabránili jeho rozpadu i v souvislosti s nepřiznaným ruským vojenským angažováním. Naopak Rusko nyní vede bojové operace na cizím území, aby si Ukrajinu podřídilo. Pro Ukrajinu nezačala válka 24. února 2022, je v ní už téměř osm let. 

Proč se to vůbec děje, když Rusko za takovou politiku platí velkou cenu v podobě ekonomických ztrát, sankcí a ztráty mezinárodní prestiže? Odpověď tkví podobně jako u nacistického Německa v meziválečném období v neschopnosti vyrovnat se se ztrátou velmocenského postavení a snaze o revizi. I to vede k agresi vůči okolním zemím. 

Informační válka a její dopady

Budoucnost je otevřená, východní Evropa, a potažmo celý svět, zažívá obrovskou vlnu neklidu a napětí. Rusko využívá metody informační války a až absurdní množství dezinformací, z nichž některé, ty méně sofistikované, jsou určeny především pro domácí publikum. Ty profesionálněji se tvářící jsou zase určené spíše pro publikum zahraniční. Bohužel i tyto dezinformace si nakonec mohou ve svých důsledcích vyžádat lidské životy, případně znemožnit funkční chod státu. 

Ukázka propagandistického videa Zdroj: Hlídací pes

Dezinformace obecně navíc vedou i k tomu, že lidé začnou být apatičtí a lhostejní, nepřijmou sice tvrzení dezinformátorů, ale nakonec už nevěří ničemu. Jaké si lze vzít z konfliktu na Ukrajině ponaučení? Znát kontext událostí, základní fakta, ověřovat si informace a nejspíše i zachovat si chladnou hlavu a kritické myšlení. To je základní předpoklad k tomu, neztratit se v obrovském množství leckdy naprosto protichůdných informací. 

Autor článku je vojenský historik Univerzity obrany Mgr. Bc. Tomáš Řepa, Ph.D.

ZDROJE:

https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/rusko-ukrajinsky-konflikt/3451584-rusko-chybi-na-jednani-soudu-v-haagu-kde-ukrajina  

Žabka, Jan. 2022. „Ne oběť boje, ale těla z márnice. Ruskou invazi na Ukrajinu mají vysvětlit i falešná videa“ hlidacipes.org. 24.2.2022. https://hlidacipes.org/ne-obet-boje-ale-tela-z-marnice-ruskou-invazi-na-ukrajinu-maji-vysvetlit-i-falesna-videa/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=DojNMRMRAut-202202241456&dop_id=15560905 

Gregor, Miloš. 2022. „Dezinformační scéna v Česku oslabila. Ruská propaganda ale bude sílit, říká politolog.“ ct24.ceskatelevize.cz. 2.3.2022. https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3449522-dezinformacni-scena-v-cesku-oslabila-ruska-propaganda-ale-bude-silit-rika-politolog 

Máca, Roman. 2022. „Válka a informační izolace ruské společnosti“ blog.aktualne.cz. 7.3.2022. https://blog.aktualne.cz/blogy/roman-maca.php?itemid=42154

 

Další články

Sledujte nás