Mediální výchova ve světě: Kanada

Tobiáš Míček

Tobiáš Míček - 27. 4. 2023

Kategorie: Mediální gramotnost

Zdroj: Pexels; Alesia Kozik

Kanada patří mezi hlavní průkopníky moderní mediální gramotnosti. Ontario (kanadská provincie) jako první země zařadila do curricula tzv. Media Literacy Week - týden mediální gramotnosti. Událost, která se koná každý rok a na níž se v průběhu týdne konají workshopy, prezentace a všelijaké aktivity, při kterých si účastníci zlepšují svou mediální gramotnost. 

Zařazení mediální výchovy do curricula se v Kanadě odvíjí od rozhodnutí v dané provincii. Federální vláda na to nemá vliv, což někteří považují za chybu a volají po vzniku národních standardů pro digitální gramotnost. O čem však federální vláda rozhoduje, jsou finance, zejména investice. Ty jsou klíčové pro udržení kvalitních neziskových organizací, které digitální gramotnost rozvíjejí. Nedávno kanadská vláda alokovala na jejich podporu necelých 18 milionů dolarů. 

Takovou nevládní neziskovou organizací je kupříkladu MediaSmarts, která slouží zpravidla učitelům. Ti na jejich stránkách naleznou rozmanité zdroje a inspiraci pro výuku. Podobně poslouží i Digital Citizenship Institute Canada, kde však zdroje nevyužijí pouze učitelé, ale všichni, kteří si chtějí své mediální znalosti rozšířit. Zde vidíte dva příklady, reálně je však možností mnohem a mnohem více.

Je zjevné, že Kanada nebere mediální gramotnost na lehkou váhu. I přes to, že byla Kanada v mediálním vzdělávání průkopníkem, ale není momentálně absolutním premiantem. První místo indexu mediální gramotnosti obsadilo Finsko, které následují další severské země. Kanada v roce 2022 obsadila až sedmou příčku. To však pořád není špatný výsledek a nesporně Kanadu můžeme zařadit mezi světové špičky v rámci mediální gramotnosti. Pro představu, Česko se umístilo na 21. místě, proto by nemuselo být na škodu se nechat inspirovat. 

Zdroje:

https://osis.bg/wp-content/uploads/2022/10/HowItStarted_MediaLiteracyIndex2022_ENG_.pdf

https://www.thespec.com/opinion/contributors/2022/10/26/why-canadians-must-embrace-media-literacy.html?fbclid=IwAR1C6JSilWU2SYZHPN0tatHHQLSs2jYBfL0el6-ij3gWQbDesTBI7CkkQc8

https://mediasmarts.ca/

https://inclusion.ca/
 

 

Další články

Sledujte nás