Memy jako nástroj propagandy

Tereza Kráčmarová

Tereza Kráčmarová - 17. 5. 2022

Kategorie: Konspirační teorie, hoaxy, dezinformace, Sociální sítě, Kyberbezpečnost

Zdroj: https://bigthink.com/the-present/memes-propaganda-internet-politics/

S memy se setkáváme na internetu dennodenně. Tyto zábavné virální obrázky se často šíří velmi rychle i díky tomu, jak výstižně dokáží reagovat na aktuální dění. Napadlo vás ale někdy přemýšlet nad těmito “vtipnými obrázky” jako nad možným nástrojem propagandy? V tomto článku si představíme dosavadní výzkum na toto téma.

O čem propagandistické memy bývají? V podstatě o čemkoli. Můžeme se setkat například s propagadistickými účty na Instagramu, které se hlásí k nadřazenosti bílé rasy a nenávistné ideologii. Memy s propagandistickými rysy najdeme také ve skupinách na Facebooku – a to o různých tématech jako jsou vakcíny, politika, COVID-19, genderová rovnost a další. Důležité je ale poznamenat, že mem o vášně budícím tématu nerovná se vždy cílená propaganda.

Neprobádané memy

Většina memů totiž samozřejmě vzniká primárně za účelem pobavit. I tak si ale vědci začínají všímat toho, že memy mohou být prozatím méně probádaným způsobem, jak se může šířit propaganda. Josef Mrva se v příspěvku na konferenci Postfaktum věnoval memům a jejich schopnosti šířit propagandu. Memy vnímá jako přenašeče artefaktů, které se díky internetu šíří velmi rychle. Dokáží dokonce i zkreslit politickou kulturu a debatu. Asi jste sami viděli memy, které zesměšňují některého politika, stranu nebo třeba celý politický směr.

I na těchto předpokladech vznikla klasifikace memů podle jejich tonality – a to ve čtyřech kategoriích: důvěryhodné, satira, hoax a propaganda. Studie tvrdí, že kategorii jakéhokoli memu lze zjistit studiem jeho tónu, jazyka a větné struktury. Jiná studie zase klasifikovala techniky propagandy, které lze v memech pozorovat. Nejčastěji se ve zkoumaném vzorku objevoval útočný jazyk, pomluvy a nálepkování. 

Podle několika studií zaměřených na USA hrály memy vytvořené domácími i zahraničními propagandisty roli v prezidentských volbách v USA v roce 2016 i 2020, a mohli ovlivnit mínění veřejnosti o kandidátech a volební účast.

Zdroj: https://arxiv.org/pdf/2109.08013.pdf

Proč ale mohou být memy silným nástrojem a to zejména v případě, kdy jejich virální potenciál někdo zneužije? Memy nemusí vždy sloužit jen jako humorný příspěvek, lze do nich vložit i ideologický, informativní nebo politický komentář. Schopnost propagandistů rychle vytvářet a šířit memy z nich dělá účinný nástroj šíření informací. Díky konceptům, které již fungují, může memy vytvořit kdokoli a svézt se na vlně jejich popularity. Dnes už na tvorbu memů existuje i množství generátorů, takže ani není nutná práce se složitým grafickým programem.

Zdroj: https://ifunny.co/picture/will-destroy-america-no-wl-destroy-america-beat-you-Gbx6cRCt8

I taková tvorba může být zároveň pro zkušené propagandisty v jistých ohledech náročná. Trendy se v této oblasti mění velmi rychle a co bylo vtipné před dvěma měsíci, je náhle zastaralé. Proto musí dobře znát aktuální prostředí internetových memů a hbitě reagovat na aktuálně populární trendy. Pokud se ale takzvaně “trefí do černého”, můžou jejich příspěvky zasáhnout široké publikum a vzbudit mnoho reakcí.

Zdroje:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcomm.2020.547065/full

https://www.wired.com/story/russia-ira-propaganda-senate-report/

https://arxiv.org/pdf/2109.08013.pdf

https://aclanthology.org/D17-1317/

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17439884.2018.1544149

 

Další články

Sledujte nás