Voliči v Německu čelí před parlamentními volbami náporu dezinformací

Adéla Schreiberová

Adéla Schreiberová - 19. 9. 2021

Kategorie: Konspirační teorie, hoaxy, dezinformace

Zdroj: Fotografie od uživatele Element5 Digital ze služby Pexels

Už nadcházející víkend se v Německu konají parlamentní volby, které rozhodnou o novém politickém směřováním země. Lidé na internetu diskutují o tom, kdo by byl pro Německou spolkovou republiku nejlepším kancléřem či kancléřkou. Do debaty se ale samozřejmě zapojují i dezinformátoři, kteří se snaží svými nepravdami ovlivnit politické dění.

Alespoň každý druhý volič v Německu viděl nějakou dezinformaci týkající se následujících voleb, ukazují statistické údaje a studie. Pod největší palbou dezinformací je zatím šéfka strany Zelených (Die Grünen) Annalena Baerbock. Dle Christopha Schotta, jejího volebního manažera, se stává snadným cílem už jen tím, že do klání vstoupila relativně pozdě. Navíc je mladou ženou s progresivními názory, což může samo o sobě pobuřovat některé příznivce „starých pořádků“.

Kvůli tomu všemu se na Annalenu Baerbock často zaměřují i internetoví trollové. Jedna z bizarních smyšlených zpráv se například týkala toho, že lídryně Zelených údajně chtěla německým dětem zakázat chovat domácí mazlíčky. Prý kvůli snížení množství oxidu uhličitého, který lidi a zvířata přirozeně vydechují.

Dezinformace o lídrech stran i průběhu voleb

Internetem se šíří nejen nepravdy a nenávistné komentáře směřující na lídry politických stran, ale také k samotnému průběhu voleb. Už teď například zaznívá od pravicových extremistů, že korespondenční hlasy budou po obdržení příslušným orgánem přepsány. Má se tím zajistit, aby hlasy připadly té „správné“ straně.

Připomíná vám to něco? O zfalšovaném korespondenčním hlasováním mluvil dlouho před volbami i bývalý americký prezident Donald Trump. Sám Trump je zároveň v německém extremistickém prostředí velmi oblíbený. Tamní extremisté si myslí, že Německu pomůže osvobodit se například od protipandemických restrikcí.

Trumpova popularita dokonce dosahuje takových rozměrů, že někteří němečtí zastánci sítě konspirátorů zvané QAnon uvěřili, že v den napadení amerického Kapitolu letos v lednu měl útok probíhat také v Berlíně. Mínili totiž, že se Trump ve městě objeví.

Zdroj: shutterstock.com

Oblíbenost Trumpa současně v některých lidech vyvolává obavy právě z toho, aby se útok na symbol americké demokracie neopakoval v podobném duchu i v Berlíně. Strachy jsou na místě také kvůli tomu, že část německé populace má problémy s mediální gramotností. Některé skupiny obyvatel, například starší lidé či lidé ze znevýhodněných prostředí, mohou být k informacím ze sociálních sítí až příliš důvěřiví, jelikož nejsou zvyklí o svých zdrojích kriticky přemýšlet. Konkrétně mladí Němci pak postupně opouštějí tradiční média, která bývají považována za nositele kvalitních informací.

Jak letošní volby dopadnou, zůstává otázkou. Tak či onak skončí dlouhá kariéra kancléřky Angely Merkel a Německo bude stát na prahu nového zítřka. Jedno je však jasné – dezinformátoři se svojí prací nepřestanou a v těchto dobách bude více než potřebné, aby se lidi jejich dílům dokázali vyvarovat.

Zdroje

https://www.thelocal.de/20210429/german-greens-chancellor-candidate-baerbock-targeted-by-fake-news/
https://foreignpolicy.com/2021/09/13/germany-election-disinformation-social-media/ 
https://amp.dw.com/en/disinformation-fake-news-plague-german-election-campaign/

 

Další články

Sledujte nás