Jak přežít Vánoce a nezbláznit se (z dezinformací)

Markéta Jasanská

Markéta Jasanská - 5. 12. 2021

Kategorie: Ostatní témata

Zdroj: Nicole Michalou ve službě Pexels

Vánoce se blíží a s nimi i rodinná setkání. Ta však v době covidové nemusí být zrovna příjemná, pokud vaši blízcí věří dezinformacím o vakcínách proti covidu-19 nebo o samotné nemoci. Jak si zachovat dobré vztahy s blízkými, ale zároveň se držet svých zásad a názorů? Fakescape vám přináší pár tipů.

Nejprve byste si měli ujasnit, jaká pravidla pro vaši rodinnou večeři budou platit. S přicházejícími Vánocemi stoupá i počet nakažených covidem-19. Nabízí se tedy otázka, zda vůbec rodinné setkání pořádat. Pokud je vaše odpověď kladná, je nasnadě další. Budete vyžadovat testy nebo očkování po svých příbuzných? Pokud ano, můžete narazit na odpor některých členů rodiny.

Šťastné a testované

Zapálená konverzace může začít samozřejmě už kvůli očkování. Zde bychom doporučili vést rozhovor s respektem k tomu druhému. Asertivní přístup je zde klíčem k úspěchu. Pokud konverzace začne být nepříjemná, je nejlepší ji ukončit. Stačí říct třeba: „Respektuji, že se nechceš očkovat, a to i přesto, že nesouhlasím s důvodem proč.“ Dále pak nabídněte kompromis v podobě otestování se. I zde však můžete narazit na problém.

Dezinformace: Jednou z častých dezinformací o testování je, že se na testovacích tyčinkách vyskytují parazité. Ve videu, které koluje po internetu, se říká: „Je to nějaký organismus, který se zachytí ve vaší sliznici, a poté si můžete už jen domyslet, co to tam má za úkol. Je to nějaký parazit.“

Vyvráceno: Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR se touto dezinformací zabývali. Nejdříve prohlédli testovací tyčinku ve světelném mikroskopu, a potom ji přesunuli do rastrovacího elektronového mikroskopu. Jak dokazují snímky, štětička na konci výtěrové tyčinky je opravdu dokonalým kartáčkem. Žádní parazité, a to ani kulovitého, ani nitkovitého tvaru se na ní nevyskytují. Dokonce je překvapila jejich čistota.

Argumentovat tedy můžete výše uvedeným tvrzením nebo samotným příspěvkem od Akademie věd na Facebooku. Pokud se i přes vaše vysvětlení členové rodiny odmítají otestovat, apelujte na zdraví ohrožených skupin ve vaší rodině. A když ani to nezabere, můžete raději místo společné večeře vyrazit třeba na procházku, nebo setkání odložit. Požádali jste je přece slušně, oni odmítli. Je důležité si nastavit hranice, a to i ve vztazích v rodině.

Zdroj: Pexels

Vakcína u štědrovečerního stolu

Pokud se chcete vyhnout dezinformačním debatám u štědrovečerního stolu, nastavte si pravidlo, že určitá témata po dobu slavnostní návštěvy odsunete stranou. Není nic horšího než rozhádaná rodina na Vánoce. Určitě dokážete identifikovat témata, která mohou vést v rodině k vyostřenější debatě. Oznamte to vašim návštěvníkům dopředu s jednoduchým vysvětlením, že se nechcete hádat na Vánoce. Uvidíte, že většina rodinných příslušníků tento přístup uvítá.

Když už se ale stane, že na téma při návštěvě narazíte, jednoduše přejděte na jiné nebo rodině připomeňte domluvené pravidlo. Za žádných okolností se však nenechte strhnout k hádce. Pokud daný člověk nereaguje ani na upozornění, zdržte se komentářů, vyčkejte, až domluví, a začněte s neutrálním tématem hovoru. A pokud vás to rozčílí, možná raději odejděte z místnosti na pár minut ven a prodýchejte se. Pokud ale všechno selže, jednoduště sdělte členovi rodiny svoji pocity – zklamání, naštvání a podobně. Váš vnitřní klid je důležitý, o to více pak na Vánoce, tak si ho nenechte vzít.

 

Další články

Sledujte nás