Fakescape získal prestižní Cenu Karla Velikého. Do České republiky putuje vůbec poprvé

Hana Husovská

Hana Husovská - 4. 10. 2021

Kategorie: Ostatní témata, Tiskové zprávy

Zdroj: Fakescape

Spolek Fakescape získal minulý týden Cenu Karla Velikého pro mladé Evropany. Porota vůbec poprvé v historii této ceny ocenila projekt pocházející z České republiky. Vyzpovídali jsme naši předsedkyni Terezu Kráčmarovou, která cenu v Cáchách převzala.

Terko, co pro Fakescape ocenění znamená?

Je to pro nás v první řadě obrovské uznání a potvrzení, že děláme něco smysluplného. Jsme dokonce první Češi, kteří si toto ocenění přebrali. Spolu s druhou cenou v mezinárodní soutěži P2P Challenge ve Washingtonu jsou toto naše dva největší dosavadní úspěchy. Také jsem měla možnost se potkat s mladými motivovanými akčními lidmi ze všech zemí Evropské unie a věřím, že do budoucna společně dokážeme něco vymyslet.

Jak Fakescape propojuje mladé Evropany?

Naše vzdělávací hry si měli možnost zahrát nejenom čeští studenti, ale i studenti v dalších zemích včetně Indie, Švédska nebo Ukrajiny. Zároveň jsme také již několikrát navštívili Slovensko a naše hra je pravidelně využívána v Polsku, kde ji s naší licencí využívá tamější Demagog.

S čím přesně jste se do soutěže přihlásili?

Do soutěže jsme vstupovali s našimi workshopy pro střední a základní školy, které jsou zaměřené na vzdělávání hrou v oblasti mediální výchovy. Zároveň jsme také zmínili i náš online kurz, který vznikl v období prvního koronavirového lockdownu – Fakescapera.

Co porota ocenila?

Především aktuálnost tématu, kterému se věnujeme. Zejména během pandemie zahltily internet nejrůznější nepravdivé zprávy a hoaxy. Umět si ověřit informace se tak stalo schopností potřebnou na denní bázi.

Jaký byl váš program v Cáchách?

V první řadě velmi náročný, od rána do večera jsme se nezastavili. Zúčastnili jsme se slavnostního vyhlášení, následně jsme jako vítězové dávali rozhovory novinářům a v dalších dnech jsme se zúčastnili konferencí. Setkali jsme se také s rumunským prezidentem, který byl oceněn Mezinárodní cenou Karla Velikého. A také jsme představovali své projekty lidem na náměstí v Cáchách.

S kým spolek Fakescape na projektech spolupracoval?

Byla to dlouhá cesta, během které jsme zatím měli obrovské štěstí na lidi i partnery. Ať už je to Masarykova univerzita, která nám pomáhala zejména v začátcích, nebo třeba Nadace O2, která podpořila vznik základoškolské hry i vznik naší karetní hry Nekrm Kachnu!. Díky Nadaci VIA jsme převedli náš workshop do online podoby a prostřednictvím Hero Clanu jsme našli skvělé webaře. Každopádně nejrůznějších partnerství a podpory jsme se za ty tři roky dočkali také od spousty dalších úžasných lidí i firem.

Jaké jsou teď další plány s Fakescape?

Momentálně se snažíme zaměřit na novou cílovou skupinu, kterou jsou senioři. Společně s Elpidou a Transitions pracujeme na modifikaci našeho workshopu tak, aby byl právě pro tuto skupinu šitý na míru. Kromě toho chystáme i jednu další velkou novinku, ale o té zase někdy příště.

 

Další články

Sledujte nás