Ruských politických obětí přibývá. Jak Rusko ovlivňuje západní politiku?

Tobiáš Míček

Tobiáš Míček - 16. 2. 2023

Kategorie: Konspirační teorie, hoaxy, dezinformace, Kyberbezpečnost

Zdroj: Negative space, Pexels

Hillary Clinton, Joe Biden, Emmanuel Macron nebo třeba Petr Pavel, to vše jsou jména politiků, kteří se při svých kampaních setkali tváří v tvář s ruským ovlivňováním zahraniční politiky. Přinášíme souhrn toho, jak Rusko a jeho spřízněné organizace ovlivňují nejen veřejné mínění, ale i volby v západních demokraciích. 

Téměř každý v dnešní době slyšel pojem ruský troll – takto bývají označovány účty na sociálních sítích, které nemají reálného autora a spravují je šedé eminence. Pro různé události používají odlišné techniky, pojí je ovšem jedno – ruské strategické zájmy. Tyto zájmy se mohou v lecčem lišit, kupříkladu jako zastavení vojenských dodávek na Ukrajinu, zrušení proti-ruských západních sankcí, anebo ovlivnění voleb ve prospěch spřízněného kandidáta. K tomuto ovlivňování dochází, i přesto že Rusko není ekonomickým, armádním, natož socio-ekonomickým lídrem. Ruským zpravodajcům se i tak podařilo v historii mnohokrát ovlivnit volby či jiné události ve svůj prospěch. 

 

Nechce se vám článek číst? Pusťte si jeho audioverzi.

Emaily Hillary Clinton a dezinformační lavina

Pravděpodobně nejznámějším příkladem ruského ovlivňování voleb jsou americké prezidentské volby v roce 2016. Cílem bylo oslabení demokratické kandidátky Hillary Clinton a podpora republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Americké zpravodajské služby se domnívají, že tuto akci nařídil sám ruský diktátor, Vladimir Putin. Podobně takto pracovaly ruské služby ve volbách 2020, kdy podporovaly Trumpa, anebo Bernieho Sanderse, soupeře Joe Bidena v primárkách. Biden byl totiž cílem útoků ruských služeb.

Většina zapojení byla uskutečněna prostřednictvím ruské agentury Internet Research Agency (IRA), která je známá svými trollími farmami. Agentura vytvoří falešné účty pod různými identitami – vymyšlenými, zkomolenými, anebo identickými s reálnými osobami. (Pro detailnější popis fungování těchto identit si můžete přečíst náš předchozí článek hovořící o umělé inteligenci a dezinformacích.) Tato agentura na sociálních sítích šířila dezinformace dehonestující Hillary Clinton či Joe Bidena. 

Zdroj: cottonbro studio, Pexels

Rusko jako kyberhrozba

Nejvýznamnějším činem ruského ovlivňování bylo hacknutí počítačů používaných při kampani Clintonové a samotné Demokratické strany. To vyeskalovalo zveřejněním tajných souborů a emailové korespondence Clintonové prostřednictvím platforem WikiLeaks či DCLeaks. 

Tato ruská aktivita nastolila na Západě významné téma – kyberhrozba Ruské federace. Státy se připravovaly na potenciální útoky ruských trollů či samotné kyberútoky. I později docházelo k dalšímu vměšování se do zahraničních voleb: 

Státy se snaží, co nejvíce bránit jakémukoliv vměšování – odstraněním elektronického sčítání, edukačními semináři, fact-checkingem. Významnou obranou proti jakémukoliv vměšování a falešným informacím je důvěra v mainstreamová média (tzn. tradiční, ukotvená média) a určitá skepse vůči sociálním sítím, zejména vůči zpravodajství na sociálních sítích. 

Výsledky výše uvedených voleb naštěstí nebyly významně ovlivněny ruským vměšováním, ovšem došlo k závažným událostem, které mohly v případě špatné obrany vést k problému. Nizozemská zpravodajská služba oznámila, že Rusko spíše produkovalo a šířilo dezinformace, nežli přímo napadalo volební proces. 

Zdroj: Element5 Digital, Pexels

MacronLeaks

V případě francouzských prezidentských voleb se historie téměř opakovala – ClintonLeaks nahradily MacronLeaks. Hackeři zveřejnili prostřednictvím WikiLeaks ukradené složky a emaily, a to těsně před novinářským „moratoriem“. Francouzské úřady sice Rusko explicitně nejmenovaly, ovšem analytici odhalili v metadatech azbuku a jména ruských zpravodajců. 

Cílem útoků nejsou pouze volební komise a určití volební kandidáti sloužící k podpoře proruského kandidáta a útok proti jeho soupeři. Patří sem i veškerá kritická infrastruktura, nemocnice, státní instituce, ale i například energetická struktura a další. Sama Česká republika má svou zkušenost s ruským vměšováním – výbuch muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Na jaře 2021 vyšetřování jako viníka označilo Ruskou federaci, konkrétně vojenskou rozvědku GRU. České bezpečnostní složky označily událost za akt státního terorismu, došlo k obrovské materiální škodě a vyhasly 2 lidské životy. 

Úplatky od Ruska

Další zčásti potvrzené podezření spočívá v uplácení politických představitelů. Tito podplacení představitelé následně podporují Ruskou federaci – zejména tlumočí její propagandu a strategické požadavky, například: 

Za tlumočení ruských strategických zájmů obdrželi poslanci tisíce až desetitisíce EUR. Novináři serveru Investigace.cz objevili, že platby z Ruska pobíral český europoslanec Jaromír Kohlíček, italský politik Stefano Valdegamberi, němečtí levicoví a ultra-pravicoví politici i kyperští politici. 

Zdroj: Karolina Grabowska, Pexels

Petr Pavel obětí dezinformací

Hlavní hlásnou troubou ruské propagandy a ruských zájmů v zahraničí jsou zahraniční pobočky RT a Sputniku. Ty šíří nejrůznější dezinformace ve prospěch ruských zájmů a proti aktérům, kteří na hrozbu Ruska upozorňují, anebo s ní bojují. V Česku je v současnosti Sputnik nepřístupný díky doméně CZ.NIC, která stránky zablokovala bezprostředně po ruské agresi na Ukrajině. Obsah českého Sputniku nicméně lze najít na Telegramu pod účtem „neČT24“ – tento účet je dle Ministerstva vnitra zodpovědný za zmanipulované video Petra Pavla před 1. kolem prezidentských voleb, ve kterém prohlašuje, že je nutné vstoupit do válečného konfliktu s Ruskem. 

Zdroje:

https://news.stanford.edu/2021/02/02/dont-underestimate-russias-capabilities-influence-global-stage/
https://www.cisa.gov/uscert/russia

https://www.brookings.edu/techstream/russias-largest-hacking-conference-reflects-isolated-cyber-ecosystem/
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/rusko-dezinformace-valka-bis_2210101448_pre
https://echo24.cz/a/HFbqP/zpravy-domaci-rusko-propaganda-dezinformace-pavel-prezidentske-volby
https://www.brennancenter.org/our-work/analysis-opinion/new-evidence-shows-how-russias-election-interference-has-gotten-more
https://www.reuters.com/world/us/russias-prigozhin-admits-interfering-us-elections-2022-11-07/
https://www.jstor.org/stable/pdf/resrep21009.6.pdf
https://www.lupa.cz/clanky/rusove-se-snazi-z-ruske-softwarove-firmy-udelat-neruskou-jeji-zazemi-lze-nalezt-i-v-brne/
https://www.occrp.org/en/investigations/kremlin-linked-group-arranged-payments-to-european-politicians-to-support-russias-annexation-of-crimea
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Russian_interference_in_the_2016_United_States_elections
https://denikn.cz/1074610/studio-n-jak-kreml-podplacel-evropske-politiky/?ref=list
 


 

 

Další články

Sledujte nás