Dezinformace a kyberhrozby. I to je TikTok

Tobiáš Míček

Tobiáš Míček - 7. 3. 2023

Kategorie: Konspirační teorie, hoaxy, dezinformace, Sociální sítě

Zdroj: Olivier Bergeron, Unsplash

TikTok je populární sociální síť, na které se uživatelé dívají na kratší či delší zábavná videa. TikTok nemá konec – můžete scrollovat a scrollovat, pořád ale uvidíte nový obsah. Kvůli čínskému vlastníkovi a potenciálnímu vztahu s čínskou vládou bývá TikTok označován za nebezpečnou aplikaci. Není to ale jediná jeho nevýhoda.

Mnoho lidí hovoří o zneužívání získaných dat z TikToku čínskou vládou. Aplikaci totiž vlastní čínská společnost ByteDance a velice pečlivě sleduje, jakým způsobem a jak často ji používáte. Na toto podezření reagovala kupříkladu Indie tak, že aplikaci TikTok spolu s dalšími čínskými aplikacemi zablokovala, americký exprezident Trump zablokoval veškeré americké transakce se společností ByteDance, koncem února Evropská komise zakázala svým zaměstnancům používat TikTok na služebních telefonech a počítačích.  

Nechce se vám článek číst? Pusťte si jeho audioverzi.

Dezinformace a TikTok

Kromě kybernetických hrozeb jsou na TikToku přítomny i hrozby dezinformační. Jako i u dalších populárních sociálních sítí (Facebook, Instagram, Twitter…), tak i na TikToku dochází k častému šíření dezinformací. Kvůli algoritmům se určitá dezinformační videa mohou dostat k miliónům uživatelů, šíření je tedy jednodušší než na ostatních sociálních sítích, protože se vám dezinformační video může na základě algoritmu ukázat.  

Běžnými šiřiteli dezinformací na TikToku jsou standardní osobní uživatelské účty, které vypadají téměř stejně, jak váš osobní účet. Jelikož tyto účty efektivně využívají trendy, hashtagy a videokoláže, tak se jejich tvorba přirozeně dostává do algoritmu TikToku. Takže se jejich dezinformace jednodušeji dostávají mezi více lidí. Na TikToku existuje „#conspiracytheory“, který má přes tři miliardy zobrazení. Pod tímto hashtagem naleznete všelijaká videa, kde lidé ukazují nějaké podivnosti anebo skrytě šíří dezinformační konspirační teorie. 

Zdroj: cottonbro studio, Pexels

Deepfake a TikTok

Dezinformace na TikToku se často týkají politiky, například v podobě deepfaku, kdy dojde k upravení videa. Osoba na pravém videu se nahradí obličejem nějakého významného politika (například prezidenta či premiéra). Následně to vypadá, že daný politik pronesl určitá slova. Vyznění je pro tohoto politika většinou dehonestující anebo je vyobrazen, jak podporuje nějaké konspirační teorie. Tím se snaží konspirátoři získat větší důvěryhodnost. 

Na TikToku ve Spojených státech se často vyskytují konspirační teorie spjaté s existencí různých skrytých vládců světa. Tito vládci mají údajně ze zákulisí řídit směřování Země a její budoucnost. Zákulisní vládci světa mají dle konspiračních teorií být například reptiliáni nebo ilumináti

Covid-19 a TikTok

V době pandemie covid-19 bylo hlavním tématem dezinformací na TikToku podkopávání důvěry ve vakcíny a celkové bagatelizování virového onemocnění. Videa nedoporučující vakcíny, označující vakcíny či samotný covid za hoax, zpochybňující testování vakcín dosahovala miliónů zhlédnutí a získala milióny lajků. Na tomto příkladě vidíme, jak mohou takováto videa zásadně ovlivňovat veřejné mínění o (ne)prospěšnosti určitých prostředků. 

Zdroj: Markus Spiske, Pexels

Na velké šíření fake news reagovali i samotní vývojáři. Zavázali se zlepšit potírání dezinformací za pomocí přidaných bezpečnostních funkcí a lepšího fact-checkingu. Aplikace chce rozšířit jazykové rozhraní fact-checkingu, aby se k ověření mohlo dostat více lidí. Dále budou pokračovat v odstraňování inzerce, která je proti jejich stanovám – tím je kupříkladu politická reklama, tu TikTok nepovoluje. 

Aplikace je zcela určitě zajímavý a zábavný fenomén, nese ale s sebou různá úskalí – ať už ve formě zahraničních kyberhrozeb nebo dezinformací. Snad narazíte na více pozitivních a zábavných videí než na ta, která obsahují nějaké dezinformace. Pěkné scrollování! 

Zdroje:

https://www.researchgate.net/profile/Fabio-Giacomelli-3/publication/355865060_Fact-checking_in_TikTok_Communication_and_narrative_forms_to_combat_misinformation/links/618a4d72d7d1af224bca53e8/Fact-checking-in-TikTok-Communication-and-narrative-forms-to-combat-misinformation.pdf
https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/21645515.2021.1894896
http://ddfv.ufv.es/bitstream/handle/10641/2767/3411-Article%20Text-14981-2-10-20210629.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://www.tiktok.com/tag/conspiracytheory
https://www.theguardian.com/technology/2022/nov/07/tiktoks-china-bytedance-data-concerns
https://www.cnbc.com/2020/08/07/trump-issues-executive-orders-to-ban-us-transactions-with-wechat-tiktok.html
https://newsroom.tiktok.com/en-eu/an-update-on-our-efforts-to-combat-disinformation-in-europe
https://www.reuters.com/technology/tiktok-promises-ramp-up-fight-against-disinformation-eu-2023-02-09/
 

 

Další články

Sledujte nás