Trolling a jeho nástrahy ve světě internetu

Kateřina Sýkorová

Kateřina Sýkorová - 25. 7. 2021

Kategorie: Sociální sítě

Zdroj: https://pixabay.com/cs/photos/pr%c3%a1ce-denn%c4%9b-po%c4%8d%c3%adta%c4%8de-noc-hacker-933061/

Na trolly jsme dříve mohli narazit pouze v pohádkách, s příchodem moderních technologií a internetu se s nimi ale setkáváme čím dál častěji i v komunikaci třeba na sociálních sítích či jiných platformách. V tomto článku se zaměříme právě na takové trolly, kteří se díky internetu mohou schovávat v anonymitě. Proč v dnešní době může trollovat úplně každý a můžeme proti tomu nějak bojovat? Pojďme si na trolly posvítit!

Kdo je to troll?

Trávíte hodně času na internetu? Pokud ano, tak jste nejspíš na takzvané trolly už narazili. Na internetu se tento pojem obvykle vysvětluje jako anonymní účastník chatů, blogů či diskusních fór, který záměrně přidává provokativní a urážlivé příspěvky. Snaží se vyprovokovat ostatní uživatele k emotivní odezvě nebo jinak narušit věcnou diskusi (Vicente, 2020).

Trolling tu byl už dávno, dnes se jen přenesl do jiné formy komunikace. Používali ho již staří Řekové v diskusích, kdy se snažili odvést téma jinak kvalitní komunikace jinam. Trolling se tím pádem odehrával z dnešního pohledu offline – a každý tak přímo věděl, s kým komunikuje. Tím se odlišoval od současného trollingu, kdy většinou trollové vystupují pod falešnými identitami a nikdo neví, kdo ve skutečnosti jsou (Ježek, 2019).

Proč lidé trollují na internetu?

Každý troll má jiný důvod, proč cítí potřebu trollovat ostatní na internetu. Může být v depresi, naštvaný či smutný, což pak ovlivní i jeho online chování. Často ale lidé trollováním pouze zabíjejí nudu nebo ho využívají k osobní zábavě.

Proč je trollování tak časté? Představuje jednoduchou činnost, kterou zvládne každý, a lze ji provádět ze zdánlivě bezpečného místa – na rozdíl od osobní interakce s ostatními. Trollové se schovávají za svými počítači, používají různé přezdívky a cítí se tak nedosažitelní (Moreau, 2019).

Autor: freepik

Profil internetového trolla

Jak vypadá takový klasický internetový troll? Stejnou otázku si položily Natalie Sest a Evita March a odpověď na ni hledaly ve studii z roku 2017. Zaměřily se na postoje lidí vůči internetové šikaně a následně analyzovaly, jaké vlastnosti nejvíce odpovídají osobnostnímu profilu internetových trollů.

Podle vědkyň si tak trollové moc dobře uvědomují, jaké dopady mají jejich činy na ostatní. Zneužívají citové zranitelnosti, což jim způsobuje radost a uspokojení (Sest, March, 2017 & Sobek, 2017).

Autor: freepik

Jaké může mít trolling důsledky?

Někomu se může zdát, že kvůli anonymitě na internetu se přece aktivity trollů nedají brát vážně. Člověku, na kterého cílí, ale jejich útoky leckdy doopravdy ublíží. Jak?

Jak se s trolly vypořádat?

Každý troll se nejspíš snaží jen vyprovokovat ostatní. Nejjednodušší cestou, jak mu to překazit, je proto ignorovat ho. Ačkoli to může být těžké, základem je nebrat si nic osobně. Trollové za zbytečně ztracený čas ani emoční úzkost nestojí. Raději se tomu pouze zasmějte – i když to, že má někdo potřebu urážet na internetu úplně cizí lidi, je možná spíše politováníhodné (Moreau, 2019).

Trollové v akci

Zajímá vás, jak může vypadat trolling ve spojení s volbami? Na závěr doporučujeme tohle krátké a poutavé video, které vám představí, jak trollování při volbách vypadá v praxi.

Zdroje:

BBC. (n.d.). Why do people troll and what can you do about it?. Dostupné z: https://www.bbc.co.uk/bitesize/articles/zfmkrj6

Ježek, M. (2019, 6. září). Trolling – co to je, jak vzniká a jak se mu bránit. Finance. [online]. Dostupné z: https://www.finance.cz/527082-trolling/

Moreau, E. (2019, 12. listopad). Internet trolling: How do you spot a real troll?. Lifewire. Dostupné z: https://www.lifewire.com/what-is-internet-trolling-3485891

Sest, N., & March, E. (2017, 1. červenec). Constructing the cyber-troll: Psychopathy, sadism, and empathy. Personality and Individual Differences. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886917304270

Sobek, J. (2017, 12. srpen). Může být empatie nebezpečná?. Adpontes. Dostupné z: https://adpontes.cz/muze-byt-empatie-nebezpecna/

Vicente, V. (2020, 21. leden). What is an internet troll? (and how to handle trolls). How-to Geek. Dostupné z: https://www.howtogeek.com/465416/what-is-an-internet-troll-and-how-to-handle-trolls/

 

Další články

Sledujte nás