Twitter vlastní Elon Musk. Co se tím změní?

Markéta Jasanská

Markéta Jasanská - 31. 10. 2022

Kategorie: Sociální sítě

Zdroj: Pixabay

Elon Musk po půl roce dohod koupil 28. října Twitter. Podle jeho slov se Twitter nestane místem hrůzy, tedy platformou umožňující nenávistné komentáře a tweety. Jak bude osvobození „ptáka“ vypadat? 

Koupě Twitteru vyvolává už půl roku debatu. O podobě této sociální sítě spekulují novináři i experti. Elon Musk však tento týden ujistil své inzerenty v otevřeném dopise s tím, že se Twitter nestane místem hrůzy, kde by se mohl kdokoliv vyjádřit bez následků. 

Vrátí se Donald Trump na Twitter?

Nicméně kritici se obávají, že provedenou koupí tato sociální síť změní svůj postoj k moderovanému obsahu. Jedním z podporujících argumentů jsou samotná vyjádření Elona Muska k blokování účtu Donalda Trumpa. „Bylo by skvělé, kdybychom zrušili blokování všech účtů na Twitteru s výjimkou těch, které explicitně obhajují násilí nebo šíří spamy,“ napsal v květnu nový vlastník ve zprávě tehdejšímu CEO Paragu Agrawalovi. 

Donald Trump, který má na Twitteru okolo 88 milionu sledujících, byl zablokován krátce po útoku na Kapitol 6. června 2021. Vedení sociální sítě to zdůvodnilo Trumpovým podněcováním k násilí. Elon Musk se k této události vyjádřil na konferenci v květnu: „Nemyslím si, že zablokování účtu Donalda Trumpa bylo správné. Byla to chyba.“

Zdroj: Pixabay

Zůstane Trump věrný své síti? 

Sám Donald Trump změnu vlastnictví sociální sítě kvituje. „Konečně je Twitter v normálních rukách,“ řekl o události Donald Trump. Bývalý prezident Spojených států se však zpět na tuto sociální síť nechystá. Po zablokování svého twitterového účtu si Trump založil vlastní sociální síť s názvem Truth Social. „Mám rád Elona, ale zůstávám na Truth,“ řekl. 

Trumpova Truth Social vznikla v říjnu minulého roku. Tento rok však přibývá zpráv nejen o finančních problémech této sítě. Ačkoliv většině sociálních sítí může rychle narůstat počet uživatelů napříč věkem, lokací nebo ekonomickými podmínkami uživatelů, Truth tento potenciál nemá. Na vině je velmi specifický okruh uživatelů, kteří síť používají. Uživatelé jsou totiž příznivci samotného prezidenta Trumpa, a to znamená pro síť menší zisk. Je tedy otázkou, zda se Trump nepřesune zpět na Twitter, kde může zasáhnout svými tweety větší publikum.

 

Jak Musk s umyvadlem přišel

Už den před samotným dokončením vlastnictví přinesl Musk do centrály Twitteru umyvadlo a pronesl: „Let that sink in.“ (V překladu „Nech to vstřebat.“ Sink znamená umyvadlo i vstřebat.)
O den později šokoval zaměstnance náhlými změnami ve vedení společnosti. Propustil nejen výkonného ředitel Paraga Agrawala, ale i finančního ředitele Neda Segala a další pracovníky. Ve stejný den také napsal na Twitter: „The bird is freed.“ (V překladu „Pták je osvobozen.“)

Další změnou by měla být i možnost, že by některé účty na Twitteru byly placené. Stejně tak by mělo dojít k transformaci této sociální sítě. Twitter by se tak mohl podobat čínské sociální síti WeChat, stala by se z něj „superaplikace“, která by mohla zahrnovat i některé služby jako objednání jídla.  


Zdroj: Pixabay

Napsání článku podpořila Nadace ČEZ

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-musk-prevzal-twitter-a-propustil-jeho-vedouci-pracovniky-217882

https://www.washingtonpost.com/technology/2022/10/27/twitter-elon-musk/ 

https://www.washingtonpost.com/technology/2022/05/10/elon-musk-twitter-plans/

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/elon-musk-twitter-propusteni_2210280348_mst

https://eu.usatoday.com/story/tech/2022/10/28/elon-musk-twitter-trump-ban-return/8198802001/ 

https://eu.usatoday.com/story/tech/2021/02/10/trump-twitter-suspension-permanent-2024-presidential-election/6709090002/ 

https://denikn.cz/minuta/997105/ 

https://time.com/6209392/truth-social-financial-problems-trump/ 

https://denikn.cz/minuta/995837/
 

 

 

Další články

Sledujte nás