Plýtvají jídlem a berou nám práci! Podívejte se na nejčastější lži o válečných uprchlících

Regina Rieznerová

Regina Rieznerová - 11. 4. 2022

Kategorie: Konspirační teorie, hoaxy, dezinformace, Sociální sítě

Zdroj: Ve spojitosti s válečnými uprchlíky se na sociálních sítí objevují lživé neaktuální fotky. Lidé jim ale věří a šíří je dál. /Facebookový profil Páji Skálové

Vlna dezinformací se vždy šíří s tématy polarizujícími společnost. Minulý rok to byla pandemie covidu-19. Nyní se dezinformátoři zaměřili na válku na Ukrajině. S lidmi utíkajícími před ruskou invazí se v posledním měsíci na českém internetu skloňují přídavná jména jako nevděční či nepořádní. Nejčastěji se hoaxy týkají údajného plýtvání a vyhazování jídla, vytváření nepořádku a zneužívání pomocné ruky podané ze strany české vlády i obyvatel. 

Nepravdivý příběh o jídle v kontejnerech 

Po sociálních sítích se šíří snímky plných kontejnerů se zavaukovanými boxy hotového jídla a pizzami. Tyto snímky mají zobrazovat okolí Kongresového centra, které je jedno z asistenčních center pomoci. Lidé sdílející tyto fotografie tvrdí, že Ukrajinci prchající do tuzemska před válkou plýtvají potravinami a materiální pomocí. 

Podle informací serveru Manipulátoři.cz, který snímky ověřoval, se jedná o vyhozené potraviny ze skladu firmy Rohlík.cz. Mluvčí společnosti ale toto zjištění popřela. K dezinformacím se na Twitteru vyjádřil také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že Kongresové centrum tento typ potravin vůbec neobjednalo a jde tedy o lež. Také dodal, že si Ukrajinci naší pomoci opravdu váží. 

 
Ani údajné plýtvání jídlem a plné kontejnery hotovek nejsou způsobené lidmi prchajícími před válkou na Ukrajině. Zdroj: iRozhlas.cz

Nepořádek a plýtvání jídlem ve vlacích 

Starší fotografie vkládané do jiného kontextu jsou dalším fenoménem, který se ve spojení s hoaxy často objevuje. Dezinformátoři šíří například fotografie vlakových souprav plných rozházeného jídla a nepořádku údajně způsobeného cestou ukrajinských běženců do České republiky. „Tisíce evropských železničářů děkují imigrantům za jinak neuvěřitelné kulturní obohacení, kterého se jím v této době dostává!!! Robert BENDA – předseda Rady FVČ Federace vlakových čet – prezídium,“ koluje na Facebooku s fotkou zobrazující kupé špinavé od rozházeného jídla. 

Zmíněný autor příspěvku je skutečně ředitelem Federace vlakových čet. Jak ale uvádí server iROZHLAS.cz, Benda říká, že žádné takové vyjádření nikdy nenapsal. Federace na svých webových stránkách uvádí, že se jedná o dezinformaci, se kterou nemají nic společného. Podle reportérů iRozhlasu se naprosto totožné snímky na internetu poprvé objevily již v roce 2015, a to v souvislosti s tehdejší uprchlickou krizí. Některé weby podle nich také upozorňují na to, že vagóny nepocházejí z České republiky, ale z Rakouska nebo Německa. 

Emocemi nabyté, ale neaktuální fotografie

Mezi uživateli sociálních sítí koluje také fotografie starého muže zachraňujícího svou kočku, a to údajně před ostřelováním ruské armády na Ukrajině. Jak ale dokládá agentura AFP, jedná se o čtyři roky starou fotografii z požáru domu v Turecku. Dezinformátoři pouze fotografii ořízli tak, aby na ní nebyly ohořelé trosky domu. 


 
Po internetu se šíří také upravené fotografie, které se do válečné propagandy hodí. Jsou ale často neaktuální a z jiných míst. Zdroj: twitterový účet AFP

Přijdou k nám a vezmou nám práci

Podle facebookového příspěvku začala společnost Amazon v Česku hromadně propouštět české zaměstnance, aby mohla přijmout čtyři sta Ukrajinců. Ve skutečnosti ale byli pracovníci podle serveru Demagog.cz propuštěni z dočasných sezónních pozic, což je pro tuto firmu běžná praxe. Fact checkingový server se odvolává na tvrzení PR manažera společnosti Noaha Žylana, který označil tvrzení na nepravdivé a dodává, že při náboru Amazon ani nijak Ukrajince neupřednostňuje.

Prchající lidé, kteří „nevypadají jako Ukrajinci“

Jedním z dalších typů hoaxů spojených s válečnou migrací je, že do okolních zemí kromě Ukrajinců odcházejí také lidé jiných národnostní, etnik a barvy pleti. Ti prý s válkou nemají nic společného. Slovenská policie proto na svých webových stránkách vysvětluje, že na Ukrajině uvázli nejen domácí Ukrajinci, ale i cizinci, kteří tam buď dlouhodobě či krátkodobě žili, pracovali, byli na dovolené nebo studovali. Pohyb osob různých národností při útěku z válečné zóny je tak podle policie naprosto normální.

Zdroje:

https://manipulatori.cz/smysleny-pribeh-o-vyhozenem-jidle-kvuli-ukrajincum/
https://www.facebook.com/vitrakusancz/posts/3039693903011669 
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/hoax-overovna-ukrajina-uprchlici-darovane-jidlo_2203250700_pik
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/overovna-dezinformace-fotky-zniceny-vlak-fotografie-hoax_2204030804_vtk
https://twitter.com/AFPFactCheck/status/1503937851305738241/photo/1
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2097559947088722&set=a.141162766061793&type=3
https://demagog.cz/diskuze/povanocni-propousteni-v-amazonu?fbclid=IwAR3Vw6VqX-tVSJaFbAigbyxWr3OcwxZdms7wx6_e2QTQttHfGZZp442tW14
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-valka-migranti-afrika-uprchlici-dezinformace-hoaxy.A220307_094739_zahranicni_vlc
https://twitter.com/AFPFactCheck/status/1503937851305738241/photo/1
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2097559947088722&set=a.141162766061793&type=3
https://www.irozhlas.cz/fotogalerie/8709159?fid=10164606

 

Další články

Sledujte nás