Základy kyberbezpečnosti bychom měli znát všichni. Vysvětlujeme proč

Adéla Schreiberová

Adéla Schreiberová - 18. 12. 2021

Kategorie: Kyberbezpečnost

Zdroj: Technology vector, Freepik

Kyberbezpečnost. Možná jste tohle slovo zaslechli při politických debatách, četli na sociálních sítích nebo viděli v televizi. Před vznikem a rozvojem počítačů nebylo příliš důležité a skoro se nepoužívalo. Dnešní doba je ale jiná – většina z nás denně pracuje s internetem nebo s nějakým chytrým zařízením. Jak s tím vším souvisí kyberbezpečnost a proč ji potřebujeme?

Kyberbezpečnost (spojení sousloví kybernetická bezpečnost) je nový druh obrany jak státu, tak i jednotlivce. Jedná se ochranu citlivých údajů a důležitých systémů od digitálních útoků. Počítač, tablet či chytrý telefon, které obvykle slouží jako nástroje ulehčující práci, tak při nedostatečném zabezpečení mohou všechno naopak pořádně zkomplikovat.

V poslední dekádě kybernetických útoků přibývá. Proto je potřeba, aby se ně státy více zaměřovaly a bránily se proti nim. Důležitou součástí je však i to, co pro lepší kybernetické zabezpečení mohou udělat sami občané.

Zdroj: www.alamy.com

Proč je důležité praktikovat kyberbezpečnost jako jednotlivec?

1. Kybernetické útoky se mohou týkat každého

Možná si říkáte, že o kyberbezpečnosti nepotřebujete nic vědět – nemáte co skrývat ani nejste všeobecně známá osobnost. Pro spoustu hackerů ale mohou být důležitá osobní data každého z nás.

Můžete navíc nevědomky fungovat jako prostředník. Například technika s názvem Man-in-the-middle využívá toho, že se připojíte k neznámé wi-fi síti, která je napadena virem. Vir se dostane do vašeho zařízení a rozešle se ve zprávách vašim kontaktům.

2. Pro útočníky je každý něčím zajímavý

Vaše identita, například funkční účet na sociální síti, je pro pohodné používání internetu důležitá. Právě proto se na ní dá vydělat. Pachatelé zcizí fotky, zájmy, údaje o bydlišti či práci a začnou pod falešným profilem, který se tváří jako váš, třeba i páchat trestnou činnost – vydírání, rozesílání nelegální pornografie a podobně.

Kromě ukradení identity je ale nebezpečné také zcizení informací o vašich aktivitách na internetu. Kauza firmy Cambridge Analytica je toho jasným důkazem. Společnost kradla informace o uživatelích Facebooku a zneužívala je v amerických prezidentských volbách.

3. Útoky mohou ohrozit vaši práci

Ať už pracujete na sebe nebo ve velké firmě, ani v jednom případě nejste před útoky chráněni. Hackeři můžou napadat nejenom malé podniky a jednotlivé podnikatele, ale i velké korporace. Když s útokem uspějí, získají důležitá data o klientech či zaměstnancích a mohou je zneužít ve svůj prospěch.

4. Ani bankovnictví není v bezpečí

Jak společnosti poznají, že do přihlašovacího okna vpisujete správné heslo? Jednoduše – mají hesla uložená ve svých databázích, které ovšem taky mohou podlehnout hackerskému útoku.

Důkazem je případ Equifaxu, globální společnosti zabývající se kreditním hodnocením jednotlivců – tedy tím, jak vhodní jsou konkrétní lidé pro poskytnutí půjčky. Firma několikrát zažila kyberútok a škody vyčíslili na skoro půl miliardy dolarů. Hackeři teď navíc mají přístup k mnoha citlivým informacím jejich klientů.

Podobně bychom se měli mít na pozoru s tím, kam ukládáme údaje o platebních kartách. Také o tyto databáze mají pachatelé kyberútoků velký zájem.

5. Soukromé fotky může vidět celý svět

Máte pocit, že když si fotky uložíte někam bezpečně na internet, nemůže se k nim nikdo dostat? Omyl. V roce 2014 se uskutěcnil rozsáhlý kybernetický útok na internetová úložiště různých uživatelů včetně celebrit, ze kterých unikla celá řádka fotek, a to leckdy i velmi choulostivých. Osobní fotografie Kaley Cuoco, Seleny Gomez či Rihanny tak najednou mohl vidět každý.

6. Útoky budou přibývat

I kvůli rychlejšímu připojení k internetu v nové fázi 5G sítí budou mít hackeři mnohem větší pole působnosti. Budou své útoky moci provádět rychleji a rychleji se zbavit i stop. Vzhledem k tomu, že velká část zařízením s připojením na internet má v plánu na tento systém přejít, je důležité mít se na pozoru.

7. Finančně se to vyplatí

Řešit ztrátu peněz z internetového bankovnictví, škody způsobené na podnikání nebo koupi nového zařízení není žádná levná záležitost. Ochrana před útoky může nejenom státu, ale i jednotlivcům ušetřit velké sumy peněz.

Jak se tedy chránit?

Pro začátek je důležité si uvědomit, že jako jednotlivec máte jednu velkou výhodu – možnost volby. Přemýšlejte vždy nad tím, s kým sdílíte své citlivé informace a do jakých zařízení a serverů je ukládáte. Vždy si ověřujte kybernetické zabezpečení či důvěryhodnost, nebojte se na to třeba v bance nebo u zaměstnavatele zeptat. Může vás to ušetřit nepříjemných situací, ale i finančních ztrát.

Napsáno s podporou Samsung.

Zdroje

https://www.visma.com/cyber-security/why-is-cyber-security-important/

https://intellectualpoint.com/5-reasons-why-cybersecurity-is-important-now-more-than-ever/

https://hakin9.org/8-reasons-cyber-security-is-important/

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/2468020-cambridge-analytica-konci-po-skandalu-se-zneuzitim-dat-facebooku-prisla-o

https://www.bbc.com/news/newsbeat-35820521

 

 

 

Další články

Sledujte nás