PŘEDNÁŠKA: Válka na Ukrajině a její historické kořeny – záminky k invazi a mýty o ukrajinských dějinách

Markéta Jasanská

Markéta Jasanská - 7. 5. 2022

Kategorie: Konspirační teorie, hoaxy, dezinformace

Zdroj: Fakescape

Přednáška Válka na Ukrajině a její historické kořeny kolegy Tomáše Řepy, vojenského historika a vyučujícího na Univerzitě obrany, proběhla 30. března. Čtenáři blogu Fakescape o ni však nepřichází. Můžou si ji v tomto článku pustit ze záznamu.

24. února 2022 se život každého z nás změnil, vypukla válka v rozsahu, který Evropa nepamatuje téměř 80 let. Při vyhlášení invaze použil Vladimir Putin řadu ahistorických argumentů, které neměly s realitou nic společného. Ruská propaganda navíc již dlouhou dobu zneužívá kontroverzní momenty ukrajinských dějin, historie je tak doslova v zajetí politiky. Pojďme si tedy říct něco k dějinám Ukrajiny ve 20. století a kontextu současné konfrontace.

Přednášku si připravil náš kolega Tomáš Řepa, historik a vyučující na Katedře teorie vojenství na Univerzitě obrany.Od roku 2014 licenčně spolupracoval s Ústavem pro studium totalitních režimů, od roku 2018 spolupracoval s Post Bellum – Paměť národa jako ambasador projektu Příběhy našich sousedů pro oblast Brna a okolí. Věnuje se především soudobým dějinám, problematice střetů banderovců (UPA) s československými bezpečnostními jednotkami a armádou, zneužitím tohoto tématu komunistickou propagandou, ve vztahu k současnému dění i hybridním konfliktům - Ukrajina. Dále se zaměřuje na starší vojenské dějiny, zejména napoleonské války, a v současnosti se také věnuje změnám v československé vojenské správě ve 20. století.

ZÁZNAM PŘEDNÁŠKY:

 

Další články

Sledujte nás