Jak učit mediální výchovu hrou? Startujeme kurzy pro budoucí pedagogy

Tereza Kráčmarová

Tereza Kráčmarová - 18. 9. 2023

Kategorie: Tiskové zprávy

Zdroj: Fakescape

Mediální výchova je již běžnou součástí vzdělávání na českých základních a středních školách. Jak ji ale učit? A ještě ke všemu zábavně? Spolek Fakescape si pro studující Ostravské univerzity přichystal cyklus šesti setkání, během kterých na tyto otázky najdeme odpověď. A studující si navíc za podpory mentorů vytvoří i své vlastní gamifikované vzdělávací aktivity, které budou moci využít v předmětu dle svého zaměření. Zkušení lektoři je provedou unikátním kurzem, kde se s nimi podělí o své zkušenosti s využitím gamifikace v mediálním vzdělávání. Těšit se mohou na témata jako jsou dezinformace, propaganda nebo konspirační teorie a naučí se také techniky ověřování informací. 

Kurz se uskuteční ve spolupráci s Pracovní skupinou ke kritickému myšlení na OU, Poradenským a kariérním centrem OU a Univerzitní knihovnou OU. Vznik i průběh kurzu podpořila Nadace O2.

Kurz proběhne 6x: ve středy v 14:30-16:00 dne 27. 9., 4. 10., 11. 10., 18. 10., 25. 10. a 1. 11. 2023. Kromě prezenčních seminářů dostanou studující přístup k e-learningovým materiálům a vytvoří si vlastní jednoduchou vzdělávací hru!
Místo konání: učebna S-zóna, univerzitní knihovna OU, Bráfova 3.

Témata setkání:

  1. Mediální gramotnost ve školách
  2. Dezinformace, hoaxy, misinformace
  3. Propaganda a konspirační teorie
  4. Hry v mediálním vzdělávání
  5. Ověřování informací
  6. Ukázka vzdělávacích her účastníků kurzu

Omezený počet účastníků! 
Přihlašujte se do 21. 9. Odkaz: https://forms.office.com/e/rdk5vK0M3Q
Účast na kurzu je díky podpoře Nadace O2 bezplatná. Účastníci po absolvování obdrží certifikát, který potvrdí jejich pravidelnou účast a nově nabyté znalosti.

Kurz je vhodný pro studenty učitelství (2. st. ZŠ a SŠ), vítání jsou ale také studenti učitelství 1. st. ZŠ, sociální či speciální pedagogiky, sociální práce, vedoucí dětských kroužků, skautu a další.

Kontakt na organizátora na OU: Petra.Paquet@osu.cz, tel. 736 149 994
 

 

Další články

Sledujte nás