Zopakujte si dramatické momenty pohledem České televize. Slaví 70

Tobiáš Míček

Tobiáš Míček - 3. 5. 2023

Kategorie: Mediální gramotnost

Zdroj: Pexels, Pixabay

Sovětská okupace, Nagano nebo rozpad Československa. U všeho byla a vše divákům zprostředkovala Česká Televize, která nyní slaví sedmdesátiny. Podívejte se s námi na její historii.

Počátek existence České, tehdy ještě Československé, televize nalezneme v roce 1953 za rané komunistické vlády. Její vysílání z doby nesvobody spojujeme s komunistickou propagandou. Výjimkou je rok 1968, kdy stateční redaktoři po obsazení televizních studií sovětskými vojáky vysílali Čechoslovákům pravdu z improvizovaných studií. Fungování normalizační televize vám autenticky zprostředkuje nová televizní minisérie České televize Volha. 

Vznik České televize  

Na konci roku 1992 zřídila Českou televizi (dále jen ČT) Česká národní rada (tehdejší Poslanecká sněmovna) zákonem. Ta je veřejnoprávním médiem, tudíž se řídí velice striktními stanovami, díky kterým by mělo být zaručeno objektivní a nezávislé vysílání. Také ji významně ovlivňuje zákon o České televizi (č. 483/1991 Sb.), jehož podobu schvaluje Parlament. Její financování tvoří z velké části koncesionářské poplatky, které každý, kdo vlastní televizní přijímač, musí platit. 

V roce 1997 zavedla ČT na své stanici ČT1 čtyřiadvacetihodinové vysílání. To doplnila v roce 2005 o celodenní zpravodajský kanál ČT24. O rok později doplnila tyto kulturní a zpravodajské kanály sportovní stanice ČT Sport. Tyto tři stanice spolu s dokumentárně-kulturním kanálem ČT2 jsou dlouholetou stálicí České televize a poskytují publiku pestrou škálu výběru, podle toho, na co má konkrétní divák právě chuť. V současnosti jsou ještě doplněny o specifické kanály ČT :D a ČT art

Důvěryhodnost a otřesy

Česká televize se těší vysoké důvěryhodnosti, dle výzkumu z roku 2022 ji důvěřuje přes 70 % dotazovaných, například ČT24 věří dokonce čtyři pětiny respondentů. 

Česká televize však nemá pouze světlé stránky, na počátku milénia si zažila opravdovou krizi, kdy se zaměstnanci bouřili proti vedení. Občané přespávali ve spacácích před Kavčími horami a vládní politici byli podezřelí ze snahy ovlivňovat vysílání ČT. Tak nějak probíhala televizní krize z roku 2000. Česká televize však krizi přežila a dále vysílá. 

 

Další články

Sledujte nás