Dvě až tři hodiny denně. Online je čím dál tím více seniorů a čísla ještě porostou

Regina Rieznerová

Regina Rieznerová - 6. 3. 2022

Kategorie: Mediální gramotnost

Zdroj: Internet používá čím dál tím více lidí starších 65 let. Napomohla tomu také pandemie. Pixabay

Pro mnoho seniorů je už v dnešní době práce s internetem denním rituálem patřícím neodmyslitelně do jejich života. Pohyb v online prostředí často vnímají jako typ duševního cvičení, které jim pomáhá zůstat aktivní i v pokročilejším věku. Velká část z nich se s kyberprostorem setkala až v důchodu na doporučení svých dětí. Někteří ale s internetem pracovali už ve svém zaměstnání. 

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se za posledních deset let mezi lidmi nad 65 let zvýšil podíl uživatelů internetu ze čtyř procent na jednu třetinu. Jak ukazují průzkumy z roku 2017, šlo tehdy o 660 tisíc seniorů. Přitom necelá pětina oslovených lidí uvedla, že internet používá skoro každý den. Pro starší uživatele je přitom typické, že se k internetu připojují ze stolního počítače. Díky koronavirové pandemii se do online prostředí dostalo dokonce 40 procent seniorů. Podle organizace Život 90 především chtěli zůstat v kontaktu se svými blízkými nebo také častěji přes internet nakupovali.

Emaily, zpravodajství a koníčky

Podle vedoucího analytického oddělení společnosti Seznam.cz Michala Buzka tráví více než polovina dotázaných seniorů online dvě až tři hodiny denně. Nejčastěji vyplňují čas čtením a posíláním emailů, vyhledávají také zpravodajství a informace o svých zálibách. Mezi jejich nejvyhledávanější slova patří fotografie, zahrada, hudba nebo sběratelství.

Lidé starší 65 let jsou také častým terčem e-mailů s různými zajímavosti, obrázky nebo upozorněními na novinky. 95 procent z nich je pak přeposílá dál. Kam ještě senioři příliš nepronikli jsou sociální sítě. Asi desetina z nich pak používá on-line prostředí pro pracovní a výdělečné aktivity.

Senioři jako terč podvodníků

Společnost Vodafone uvádí, že senioři začali být na internetu aktivní s rozšířením internetových služeb. Podle jejich dat často využívají email, vyhledávají informace, diskutují nebo nakupují. Právě v souvislosti s online nákupy se často stávají obětmi trestných činů. Nejvíce se nechávají oklamat podvodnými e-shopy, inzeráty nebo řetězovými emaily. Velmi často jsou to také oni, kteří šíří hoaxy. Snadným terčem bývají senioři i pro takzvaný phishing, tedy podvodnou techniku k získávání citlivých údajů, nejčastěji hesel a čísel platebních karet.

S pochopením světa technologií pomáhají seniorům kurzy počítačové gramotnosti. Kurzy práce nejen s internetem, ale také sociálními sítěmi nebo programy na úpravu fotek pořádá například organizace Elpida. Ve svých projektech se snaží u starších lidí zvyšovat mediální gramotnost a odolnost vůči manipulativním a dezinformačním praktikám.

Organizace pomáhající seniorům Elpida pořádá několik kurzů používání počítačů nebo také tabletů. Zdroj: Elpida

Rutina pro padesátníky a šedesátníky

Podle ředitele statistik ČSÚ Martina Mana můžeme očekávat, že počet uživatelů ještě poroste. Důchodového věku totiž dosahují lidé, pro které je pohyb na internetu každodenní rutinou nejen v práci, ale i osobním životě. V roce 2017 na internetu byly tři čtvrtiny lidí starších 55 let. Nárůst internetových uživatelů nevnímáme pouze u starší populace. Z dat ČSÚ vychází, že v roce 2017 používalo internet necelých sedm miliónů lidí starších 16 let, což je o tři miliony více než dekádu předtím. Internet téměř každý den tak používá 85 procent české populace.

Zdroje:

https://www.e-bezpeci.cz/index.php/ke-stazeni/tiskoviny/73-letak-rizika-internetu-pro-seniory-eshopy-a-aukce/file?fbclid=IwAR240S4gb3WntpJ5sqI7qfNLZVrqxpLkwrCtJald2BhhUcyHwCEHP3YtUtU

https://www.denik.cz/z_domova/seniori-pandemie-internet-20210523.html

https://www.czso.cz/csu/czso/na-internetu-pribyva-senioru?fbclid=IwAR2GPvZ9wYpznQzOMEvrfffFbYFw7WyWsVip04WsNKjHEa1tYVTdaYVunes

https://www.czso.cz/documents/10180/61601892/061004-18_C.pdf/d972dac5-2c5b-4330-9280-12e219604519?version=1.0

https://eabm.cz/577-jaci-jsou-internetove-aktivni-seniori-na-internetu-travi-2-az-3-hodiny-denne?fbclid=IwAR0_S8rsKajsWFMqd3Q-Hm0es0BUJHhK2GsXKiqMw_b4_KSRdwK21JoXBZU

https://www.elpida.cz/medialniadigitalnivzdelavani

 

Další články

Sledujte nás