Invaze na Ukrajinu ohrožuje svobodný internet v Rusku

Regina Rieznerová

Regina Rieznerová - 13. 3. 2022

Kategorie: Sociální sítě, Kyberbezpečnost

Zdroj: Zablokování sociálních sítí nebo informačních zdrojů je moderní způsob vedení války. CzechCrunch

V jednadvacátém století se už dávno neválčí pouze na bojišti, ale také v online prostředí. Součástí válečného konfliktu se tak stává i kyberprostor. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor už kvůli údajným výzvám k agresi vůči Rusům a ruské armádě vypnul Facebook, Twitter. Konec nastane v noci z neděle na pondělí i tamním uživatelům Instagramu. V digitální válce ale obdrželo rány i Rusko. Pokusí se Kreml zablokovat internet úplně a nahradit ho vlastním „Runetem“?

„Pro mě je to všechno. Pět let jsem se s ním probouzela a usínala,“ říká ve videu na sociálních sítích uplakaná ruská influncerka Polina Ivanovova. Sociální sítě tvořily velkou část jejich příjmů. Úderem nedělní půlnoci ale pro ruské občany zmizí. Uživatelé pak budou mít ještě osmačtyřicet hodin na to, aby ze svých účtů stáhli fotky či videa nebo informovali své fanoušky.  Instagram je přitom mezi mladými Rusy oproti Facebooku velice populární a pro některé z nich, nebo třeba podniky a umělce je klíčovým zdrojem příjmů.

Válka na sociálních sítích

Roskomnadzor to zdůvodňuje tím, že společnost Meta, která Instagram provozuje, umožnila v některých zemích publikovat na Facebooku a Instagramu „výzvy vybízející k násilným činům proti ruským vojákům“. Společnost Meta, pod kterou sociální sítě spadají, totiž v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu ve vybraných státech zmírnila pravidla pro moderaci obsahu a dočasně povolila příspěvky či komentáře vyzývající například ke smrti prezidenta Putina, stejně tak jako běloruského prezidenta Lukašenka. Povoleny jsou i výroky typu „smrt ruským vetřelcům“.

Na TikTok už Rusové nic nepřidají

Tento týden ruský cenzurní úřad nařídil TikToku neprodleně odstranit omezení použitá na videozáznam projevu ruského prezidenta a také požádal o odůvodnění těchto kroků. V reakci na nový ruský zákon síť také Rusům zablokovala přidávat nové příspěvky. Zákon se týká veřejného šíření vědomě lživých informací jako je použití ozbrojených sil při obraně zájmů Ruska a jeho občanů.

„TikTok je platformou pro kreativitu a zábavu, která může přinášet úlevu a lidský kontakt v době války, kdy lidé čelí obrovské tragédii a izolaci. Naší nejvyšší prioritou však zůstává bezpečnost našich zaměstnanců a uživatelů. Ve světle nového ruského zákona o ‚fake news‘ jsme neměli jinou možnost, než pozastavit živé streamování a nový obsahu své videoslužby, zatímco budeme posuzovat bezpečnostní důsledky tohoto zákona,“ uvedli minulý týden zástupci sítě na svém twitterovém účtu.

Informační boje

Už v první den ruského útoku na Ukrajinu se boje přesunuly také na internet. Jak uvádí ruský cenzurní úřad Roskomnadzor, Facebook omezil oficiální účty čtyř ruských médií – televizního kanálu Zvezda, tiskové agentury RIA Novosti a internetových stránek Lenta.ru a Gazeta.ru. Na začátku března také ruský úřad poslal společnosti Google dopis s požadavkem, aby „okamžitě přestala šířit nepravdivé politické informace o speciální operaci ozbrojených sil Ruské federace na Ukrajině“. Podle Roskomnnadzoru i YouTube masivně zavádí reklamní kampaně, aby dezinformoval ruské internetové publikum.

Kyberútoky na agresora a vzkaz k Rusům

Hackerská skupina známá pod názvem Anonymous podnikla od počátku ruské invaze na Ukrajinu několik kybernetických útoků na ruská média a úřady. V neděli na svém twitterovém účtu skupina zveřejnila video se vzkazem směřujícím k ruským občanům. „Chytili vás do propagandistické sítě a z obav, nač byste mohli přijít, se vás snaží držet stranou mezinárodního dialogu. Režim Vladimira Putina invazí na Ukrajinu páchá válečné zločiny, které vyvolaly masivní uprchlickou krizi a připravily o život bezpočet lidí,“ říká na videu v ruském jazyce muž s maskou. Vyzval Rusy, aby se vzepřeli prezidentovi Vladimiru Putinovi a sesadili ho.


Anonymní hackerská skupina už za dobu války na Ukrajině provedla řadu útoků na ruská média a úřady. Zdroj: mobilizujeme.cz

Ruská verze internetu

Ruská federace také už podle informací běloruské nezávislé televize Nexta plánuje odstřižení země od globální internetové sítě a zavedení své vlastní. Runet, na kterém má údajně podle uniklých vládních dokumentů Rusko pracovat už několik let, by měl být zvenčí nedotknutelný. Podle výkonného ředitele CZ.NIC, které spravuje internet v tuzemsku, Ondřeje Filipa je to ale velmi složité. „Neexistuje nějaká jedna trubka, která by vedla z Ruska do sousední země, těch možností, jak jsou připojeny sítě, je obrovské množství. A nejde to jedním tlačítkem vypnout,“ vysvětluje Filip. Podle Nexty k tomu mělo dojít 11. března. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje. 

Zdroje:

https://rkn.gov.ru/

https://www.lupa.cz/aktuality/rusko-zablokovalo-zapadni-socialni-site/

https://www.lupa.cz/aktuality/rusko-od-pondeli-svym-uzivatelum-zablokuje-instagram/

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3453496-rusko-se-chce-odriznout-od-internetu-uz-roky-planuje-vlastni-runet

https://www.lidovky.cz/svet/aplikace-tiktok-kvuli-novemu-zakonu-omezila-sve-sluzby-v-rusku.A220306_231056_ln_zahranici_lros

https://www.lidovky.cz/svet/rusko-internet-odpojeni-hacker-anonymous.A220306_220503_ln_zahranici_kov

https://www.forum24.cz/anonymous-vzkazuji-rusum-odstrante-putina-obetoval-vas-narod/

https://www.instagram.com/jsemvobraze/?hl=cs

https://twitter.com/LatestAnonPress/status/1502861392168239111?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1502861392168239111%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Fmar%2F13%2Fukraine-news-russia-war-ceasefire-broken-humanitarian-corridors-kyiv-russian-invasion-live-vladimir-putin-volodymyr-zelenskiy-latest-updates-live

 

Další články

Sledujte nás